”Viktigaste uppgiften vara ute bland folk”
Jenny Sanner Roosqvist tackade nej till att bli SRs Nordenkorrespondent. Två gånger. I dag är hon en engagerad ambassadör för våra östra grannländer, som hon tycker att vi vet pinsamt lite om.
Jenny Sanner Roosqvist är uppvuxen i en villa i Boden. Pappan var helikopterpilot och mamman undervisade på Lärarhögskolan. Journalist blev hon tidigt – tänkte att det kanske kunde vara kul, kom in på JMG, och var fast.
– Jag har alltid gillat att gå på studiebesök, och insåg att journalistik lite grann är som att gå på studiebesök i andra människors liv. Jag gillar att möta människor och tycker att det är viktigt att få fram deras historier.
Däremot blev hon utrikeskorrespondent relativt sent, första gången som 37-årig sommarvikarie i New York. Året innan hade hennes mamma gått bort, sedan många år handikappad efter en trafikolycka. Efteråt funderade Jenny Sanner Roosqvist på hur hon kunde välja att använda den nya livssituationen – tidigare hade hon velat finnas geografiskt nära sin mamma.
– Så min drivkraft de senaste åren har också varit att mitt privata liv förändrats. Det kan låta klämkäckt positivt, men jag tycker att vi har val och kan göra val i livet.
Efter två somrar ute i världen var hon inriktad på att ta det större steget och ta med sig familjen på ett längre uppdrag. Helsingfors och Nordenkorrespondent var inte drömjobbet, men det var vad hon erbjöds.
– Jag tackade nej. Kände att det var för nära, att ska man bryta upp familjen ska det vara för något längre bort, där barnen åtminstone kan lära sig engelska. Sedan sa jag nej en gång till.
När hon ombads fundera en gång till såg hon fördelarna: ett roligt jobb med stor frihet. ”Världens bästa”, konstaterar hon i dag. Men också en värdefull erfarenhet på det personliga planet.
– Som rikssvensk i Finland är man verkligen invandrare, en minoritet. Det är otroligt nyttigt – så här är det ju för många i Sverige. Man tycker att vi är så lika, och det är vi på många sätt, men Sverige och Finland är också väldigt olika. Och det finns bland vissa en ganska hård syn på svenskar eftersom de svenskspråkiga i Finland varit överklassen: vi ska inte tro att vi är något.
Läs hela profilen i Journalisten nr 3 2014.