Gå direkt till textinnehållet

SVTs nya debattformat ska locka unga tittare: ”Är ute efter den råa ärligheten”

På söndag är det premiär för Youtubestjärnan Reine-Alix Ndengeyinka nya debattprogram i SVT. Allt från missbruk och klimat till jämställdhet och psykisk ohälsa ska tas upp i ett ”ofiltrerat” samtal.

Bra surr, heter programmet där unga människor ska diskutera aktuella frågor. Reine-Alix Ndengeyinka är programledare och hon är taggad.

– Jag startade programmet för att unga ska ha en plattform och öppet kunna diskutera viktiga samhällsfrågor. Och för att ge en röst till dem som vanligtvis inte hörs, säger hon.

Hon kallar programmet ”ofiltrerat”.

Annons Annons

– Här kan man prata precis som man gör i sitt vardagsrum bland kompisar. Jag är ute efter den råa ärligheten. Vi är alla unga, ingen dömer. Det är skitkul också.

Vad har varit roligast med att göra programmet?
– Den energiska och spontana diskussionen. Man vet aldrig vad de ska svara, det finns inget manus, inga begränsningar, ibland kan jag knappt hålla mig för skratt, det kommer att synas.

Reine-Alix Ndengeyinka började sin karriär som programledare 2017 då hon själv startade ett diskussionsprogram, Tjafs, som hon sände på Youtube. När hon var yngre tittade hon mycket på talkshower från USA och England och inspirerades till att själv starta en. Hon gick ut på gatan och letade efter deltagare, öppnade ett nytt Instagramkonto och en Youtubekanal, hade två-tre olika jobb för att finansiera produktionen.

– Jag kände inga kameramän eller ljudtekniker, och det kostade ju. Jag hittade folk i facebookgrupper.

Inspelningen gjordes på en fritidsgård i Kallhäll utanför Stockholm, där hon fick vara efter stängning.

– På den tiden var det Youtube som var grejen, Tiktok fanns inte då. Men det första avsnittet blev viralt och fick 100 000 visningar på en vecka. Efter det började hela Sverige ansöka om att få vara med i programmet.

Hon gjorde casting till programmet i grupprummet på biblioteket. Det blev ett program i månaden, mer hade hon inte råd med.

Hon är säker på att många av de som tittat på hennes program tidigare kommer att följa Bra surr. Alla stora samhällsfrågor kommer att diskuteras – allt från missbruk och klimat till jämställdhet och psykisk ohälsa.

De medverkande i programmet älskar det, säger hon.

– De har följt mina första program, det är inget nytt för dem, men då var de för unga för att medverka, nu är det deras tur.

Hon tror att äldre tittare kanske kommer att överraskas av hur insatta unga människor egentligen är i olika frågor.

– Jag hoppas kunna ge en inblick i hur unga tänker, vilka ämnen de brinner mest för, vad de oroar sig för.

Fler avsnitt
Fler videos