Gå direkt till textinnehållet

Zambiska TV-journalister attackerade

Journalister på den privata TV-stationen Muvi TV i Zambia har utsatts för en våldsam attack av medlemmar i regeringspartiet Multiparty Democracy (MMD).

Attacken skedde i förra veckan då ett team från Muvi TV åkt till staden Nakachenje, väster om Lusaka för att undersöka påståenden om att MMD-medlemmar tog och delade ut landområden olagligt.

Reportern Dainess Nyirenda, kamerakvinnan Annita Kalwani, kameramannen Emmanuel Kaluba och chauffören Edward Ntele omringades och slogs upprepade gånger av MMD-medlemmar som sedan blev bestulna på  kamera, mikrofon mobiltelefoner och pengar

Polis har gripit två misstänkta som anklagas för "övergrepp, kriminellt inkräktande och införskaffande av pengar under falska förevändningar".

I en sändning i Muvani säger Annita Kalwani: "Vi blev svårt slagna. De försökte våldta mig. Vi började springa tillbaka till bilen. De hotade att bränna oss levande."

Reportrar utan gränser, RUG, fördömer i ett uttalande den "särskilt våldsamma och barbariska attacken på Muvani TVs arbetslag. RUG skriver vidare: Med tre månader kvar till allmänna val uppmanar vi medlemmar i politiska partier att behärska sig och inte upprepa attacker mot medier. Vi hoppas att myndigheterna inte ger speciellt skydd åt de ansvariga på grund av medlemskap i det styrande partiet. Att försäkra ett välvilligt klimat för mediepersonal är väsentligt."

Fler avsnitt
Fler videos