Gå direkt till textinnehållet

Yrkesinspektionen synar miljön på JP

På Jönköpings-Posten gäller locket på. Bland annat därför ska Yrkesinspektionen granska arbetsmiljön på tidningen. Men om det lägger JP locket på.

På Jönköpings-Posten gäller locket på.

Bland annat därför ska Yrkesinspektionen granska arbetsmiljön på tidningen.

Men om det lägger JP locket på.

Journalisten har tidigare berättat att ledningen för JP tystar ner intern kritik och inte låter tidningens reportrar berätta om exempelvis den avancerade skatteplanering som chefredaktören Stig Fredriksson sysslat med.

Flera journalister på JP har berättat hur de häcklats av läsare och lokala makthavare som ifrågasatt vilka andra affärer tidningen gömmer undan.

Yrkesinspektionen började i måndags att undersöka bland annat den psykosociala miljön på tidningen.

— Jag går inte in på journalisternas yrkesroll men tycker de att deras arbetsmiljö försämras av att de inte får rapportera om vissa frågor måste jag ta upp det vid bedömningen, säger Peder Björklund på Yrkesinspektionen.

Björklund uppger att det har framkommit uppgifter om arbetsmiljön av både positiv och negativ natur men han vill i nuläget inte berätta några detaljer.

Lokala medier har berättat om Yrkesinspektionens granskning medan JP som vanligt inte rapporterar något. Tidningsledningen har även avböjt att kommentera saken i andra medier.

Kerstin Arwidson, ordförande i Jönköpings-Postens journalistklubb, menar att situationen är på väg att förändras.

—Vi driver sedan flera månader ett arbetslustprojekt tillsammans med ledningen. Jag tror att vi kan komma tillrätta med problemen.

Fler avsnitt
Fler videos