Gå direkt till textinnehållet

YENs beslut går inte att överklaga?

Ska ett beslut i Journalistförbundets yrkesetiska nämnd, YEN, kunna överklagas? Nej, anser förbundets arbetsutskott, AU. Nyligen kritiserades journalisten Anita Jekander av YEN för att hon kortat ett citat och tagit bort brevhuvudet från ett mejl i Alcalá-affären. Hon överklagade YENs beslut, vilket troligen är första gången det skett. Hur en sådan begäran ska behandlas har nu Journalistförbundets ledning att ta ställning till.

Ska ett beslut i Journalistförbundets yrkesetiska nämnd, YEN, kunna överklagas? Nej, anser förbundets arbetsutskott, AU.

Nyligen kritiserades journalisten Anita Jekander av YEN för att hon kortat ett citat och tagit bort brevhuvudet från ett mejl i Alcalá-affären. Hon överklagade YENs beslut, vilket troligen är första gången det skett. Hur en sådan begäran ska behandlas har nu Journalistförbundets ledning att ta ställning till.

– Beslut i YEN ska ses som en form av resonemang som förs efter det att vi tagit in synpunkter från de berörda parterna. Infördes möjligheten att överklaga skulle YEN mer få formen av domstol vilket kräver en utredningsapparat och de resurserna har vi inte, säger Arne König, medlem i AU och vice ordförande i förbundet.

Annons Annons

En omständighet som AU menar talar mot en överklaganderätt är att allvarliga etiska övertramp redan nu ska hänskjutas till förbundsstyrelsen, FS. På torsdag, den 10 maj, ska FS diskutera saken.

sw@sjf.se

Fler avsnitt
Fler videos