Gå direkt till textinnehållet

”Wikileaks får inte sätta agendan”

Är Wikileaks läckor problematiska för medierna? Nej, men de bör hanteras kritiskt, anser Helena Bengtsson, databasredaktör på SVT.Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg tycker att diskussionen om Wikileaks som risk för medierna är onödig och tar fokus från sakuppgifterna.

Under helgen och större delen av förra veckan har uppgifter från Wikileaks dominerat nyhetsrapporteringen i de flesta medier. Samtidigt har också själva publiceringen och dess betydelse blivit nyheter.

Åsa Linderborg, kulturchef på Aftonbladet, tycker att diskussionen om huruvida Wikileaks publiceringar är olagliga eller inte är problematisk.

– Vi borde istället diskutera uppgifterna som kommit fram, som är så graverande att makthavare kan falla som käglor, säger hon till Journalisten.

Annons Annons

Hon tycker inte att läckorna är bekymmersamma, utan att problemet är att journalister står handfallna.

– Vi är inte vana vid den här typen av material. Det finns saker i det här materialet som kan matcha Watergate eller IB-affären, men det kan vara så att just för att vi får allt serverat så förstår vi inte digniteten.

Helena Bengtsson är databasredaktör på SVT och arbetade med de uppgifter om Irakkriget som Wikileaks läckte tidigare. Hon håller med om att Wikileaks ger oss tillgång till uppgifter vi annars inte skulle fått, men hon tycker inte att läckorna är oproblematiska.

– Det är viktigt att vi får tillgång till materialet och kan bedöma det så att Wikileaks inte får sätta aganden för vad vi ska skriva om.

Men Åsa Linderborg tror inte att Wikileaks kan påverka innehållet på det sättet.

– Nyhetsvärderingen rår Wikileaks inte på. Jag kan förstå att det finns de som tycker att det är problematiskt att det är så få medier som har tillgång till materialet till en början, men å andra sidan är det känsligt material så det är inte så konstigt. Wikileaks är ändå mer transparent än något annat jag har sett.

Både Helena Bengtsson och Åsa Linderborg är överens om att anledningen till att rapporteringen har sett ganska likartad ut i olika medier inte beror på någon from av styrning från Wikileaks.

– Nej, det upplevde jag inte att det fanns när vi arbetade med uppgifterna om Irakkriget. Snarare handlar det om att medier gör samma bedömning av vad som är viktigt, säger Helena Bengtsson.

Hon hoppas att Wikileaks publiceringar inte leder till att journalister börjar luta sig tillbaka.

– Det behövs ett journalistiskt urval, jag hoppas att vi inte blir latare. Sedan hoppas jag att det leder till att fler vågar läcka om missförhållanden i framtiden. Vi har inte sett några sådana läckor i Sverige än, det vore bra.

Fler avsnitt
Annons Annons för Verifieras nyhetstjänst.

Senaste numret