Gå direkt till textinnehållet

Westander blev årets lobbyist

UTMÄRKT Henrik Westander, vapenexportforskare vid Svenska Freds, har utsetts till Årets lobbyist vid Resumés och Idétorgets Stora lobbydagen.Vad består utmärkelsen av?

UTMÄRKT Henrik Westander, vapenexportforskare vid Svenska Freds, har utsetts till Årets lobbyist vid Resumés och Idétorgets Stora lobbydagen.

Vad består utmärkelsen av?

– Tyvärr är det bara äran, men den ger nog framtida jobbmöjligheter i form av seminarier om hur man som organisation kan påverka samhället, säger Henrik Westander.

Annons Annons

Är du lobbyist nu?

– Nej, det är nog en etikett som jag aldrig sätter framför mitt namn. Jag är en blandning av undersökande journalist, aktivist, opinionsbildare och forskare. Jag ägnar ytterst liten del av min tid åt att hålla kontakt med politiker.

Juryn motiverade sitt val av Westander så här: ”Henrik Westander har under en lång följd av år jobbat oförtrutet med en svår lobbyuppgift, hela tiden med mäktiga affärs- och politiska intressen emot sig. Med ett skickligt journalistiskt researcharbete i botten har han skaffat stor trovärdighet som en vass mediedebattör. Han har drivit svensk vapenexport i restriktiv riktning. Ett tålmodigt och konsekvent arbete som intresselobbyist har burit frukt.”

I juryn ingick Maria Arnholm, Lennart Ekdal, Joakim Jonasson och Steffo Thörnquist.

Övriga nominerade var Lärarnas Riksförbund och Skattebetalarnas förening.

Fler avsnitt
Fler videos