Gå direkt till textinnehållet

Webbsatsningar börjar gå med vinst

Antalet svenska dagstidningar som dagligen lägger ut nyheter på Internet uppgår nu till ett 70-tal. Några av dem verkar vara på väg att lämna det förlustbringande stadiet.

Antalet svenska dagstidningar som dagligen lägger ut nyheter på Internet uppgår nu till ett 70-tal. Några av dem verkar vara på väg att lämna det förlustbringande stadiet.

I somras gick webbavdelningen på Västerbottens-Kuriren för första gången med vinst.

– Det rör sig inte om något stort överskott men det var i alla fall inte röda siffror, konstaterar VKs chefredaktör Torbjörn Bergmark.

Annons Annons

Webbredaktionen på VK har just nyanställt två journalister.

– Vi har beslutat att satsa ytterligare ett antal miljoner på webben, berättar Torbjörn Bergmark. Med start i oktober ska vi ha lokalnyheter på sajten även under söndagarna, då papperstidningen inte kommer ut.

Även Göteborgs-Posten håller på att sega sig förbi minussiffrorna.

– Nu går vi plus minus noll. Annonsintäkterna från sajten täcker kostnaderna för oss 20 som arbetar på webb-avdelningen, uppger Johan Boström på GP.

Också Norra Västerbottens webbsatsning bär sina egna kostnader, främst på grund av små utgifter för personal och teknik.

Östersunds-Posten har ett ambitiöst webbprojekt som länge dragits med röda siffror.

– Men jag tror att vi kommer att gå med vinst nästa år, säger chefredaktören Bosse Svensson.

Aftonbladet var första svenska dagstidningen på nätet, starten skedde redan 1994 och den går med vinst sedan tre år. Även Dagens Industris webbsatsning ger ett överskott, i fjol blev det ett par miljoner kronor.

Men för de allra flesta dagstidningar är webben ett förlustprojekt, något man hoppat på av rädsla att missa tåget och med förhoppningen att kanske göra vinst på lång sikt.

Giganten Aftonbladet har runt 400000 webbesök per dag och ligger skyhögt över konkurrenter som DI och DN. Fortfarande har de flesta tidningar förvånansvärt få besökare i förhållande till upplagan.

GPs papperstidning har 600 000 läsare men antalet dagliga besökare på sajten är bara 30 000. Många landsortstidningars webb har bara en handfull tusen läsare per dag.

Det finns tidningar som helt avstår från att lägga ut nyheter på nätet. De flesta är mycket små men i den skaran ingår även Nya Wermlands-Tidningen, en av landets största dagstidningar.

”Vi tror att tidningen gör sig bäst på papper”, förklarar NWT på sin hemsida.

Fakta:

Tidningar på nätet

Ett 90-tal svenska medieföretag publicerar dagliga nyheter på Internet:

73 traditionella dagstidningar

11 lokala webbtidningar/portaler

2 traditionella nyhetsbyråer

2 webbnyhetsbyråer

3 traditionella etermedieföretag

Dessutom finns minst 4 kommersiella radioföretag som publicerar nyheter i text- eller ljudformat.

Källa: Nya vägar för nyheter, Styrelsen för psykologiskt försvar, utgiven i juni i år.

Fler avsnitt
Fler videos