Gå direkt till textinnehållet

”Wallström borde besöka Şahin Alpay i fängelset”

I helgen häktades den svensk-turkiska journalisten Şahin Alpay (bilden) i Istanbul. Journalisten Kurdo Baksi kräver nu att Sverige agerar för att få honom fri. ”Margot Wallström borde begära att få besöka honom i fängelset”, säger Kurdo Baksi till Journalisten.

Journalisten berättade förra veckan om gripandet av Şahin Alpay, 72. Han har bott i Sverige i många år och doktorerat vid Stockholms universitet och talar svenska, men är turkisk medborgare.

Alpay och 88 andra turkiska journalister har gripits eller har arresteringsorder utfärdade, misstänkta för att ha kopplingar till Gülenrörelsen som president Erdogan påstår låg bakom kuppförsöket den 15 juli.

Under helgen har Şahin Alpay häktats. Enligt uppgifter till Journalisten avser åklagaren Fuzuli Aydogdu att åtala Alpay för att ha ”hyllat Gülenrörelsen i artiklar och sociala medier och ursäktat militärkuppförsöket”. Han är inte misstänkt för terrorverksamhet. Ytterligare fem journalister häktades vid samma tillfälle, uppger Milli Gazete.

Annons Annons

Kurdo Baksi (bilden), journalist och samhällsdebattör, född i Turkiet, anser att Sverige måste sätta press på Turkiet.

– Utrikesminister Margot Wallström skrev en utmärkt debattartikel i Svenska Dagbladet i helgen. Men den innehöll inget konkret, inget som kommer att hjälpa Alpay och de andra journalisterna som är gripna.

– Hon borde kräva att få besöka honom i fängelset. Det skulle öka pressen på Turkiet, säger Kurdo Baksi.

Fler avsnitt
Fler videos