Wallraffandet ledde till riksdagsdebatt
Hon wallraffade som städare på SÖS, Södersjukhsuet i Stockholm, för att avslöja smutsen som gör att flera hundra patienter dör varje år av sjukhussmitta. Nu har Anna Bäséns artikelserie om ”lort-sjukhusen” gjort att riksdagen håller debatt i ämnet.
Städning tillsammans med annan god hygien som handtvätt är viktigt för att stoppa sjukhussmittorna. Ändå drabbas var tionde patient som vårdas på sjukhus av en vårdinfektion. Enligt Anna Bäsén och Expressens siffror leder det till 750 000 extra vårddagar som kostar 6,5 miljarder kronor. Dessutom dör ungefär 700 av de drabbade varje år.
Anna Bäsén har jobbat i 15 år som medicinreporter, sedan 2001 finns hon på Expressen. Idén till lort-sjukhusen kom sedan hon läst i fackpress om städare som slagit larm på många håll i landet. Utrustad med tops, för att kunna testa bakterierhalten, wallraffade hon som städare på SÖS. Resultatet var skrämmande. Ofta var det tiotals gånger skitigare än normalvärden, på många ställen hon testade så var SÖS skitigare än toaletterna på T-centralen.
– Pressen på städarna ökar. Man lägger ut städningen på entreprenad och när det är billigast pris som gäller så får också man kvalité därefter, säger Anna Bäsén.
Vad kostar städet på SÖS?
– De lägger 20 miljoner per år minst. Det är själva basstädning och sen tillkommer det storstädning och annat. Jag hade försökt få till det här jobbet i över ett år på alla andra sätt, genom att prata med folk, men då uppstod frågan hur man gör för att komma åt smutsprover? Sjukhusen bjuder inte direkt in mig att ta dem. Man ställs också inför ett etiskt dilemma om man ber en informant att göra det, den personen kan få sparken.
Kände någon igen dig?
– Jag jobbade på SÖS i en och en halv vecka men ingen kände igen mig. Vilket är lite lustig eftersom jag själv har jobbat på SÖS som undersköterska i flera år innan jag pluggade till journalist. Jag träffade till och med på gamla arbetskamrater i korridoren, men det var ingen som kände igen mig. Det beror till stor del på att man ser inte städarna. När man tar på sig städkläderna blir man osynlig och oviktig vilket är bedrövligt i sig.
Blev du överraskad av resultatet? Att det var så pass skitigt. Det dör också ungefär två personer om dagen på sjukhusen av sjukhussmittor?
– Ja, jag hade väntat mig bättre. Man ska komma ihåg att jag inte valde ut ett skandalställe heller. SÖS är ett genomsnitt tror jag. På det sättet är det representativt, man är inte sämst i klassen.
…Och du fick sjukvårdsministern att skämmas över lort-Sverige?
– Det tycker jag att han ska göra,.
Vad har du mer fått för reaktioner?
– Det är jättemånga som har hört av sig. Jag har aldrig fått så mycket reaktioner förut, det har verkligen strömmat in mejl och telefonsamtal. Från städare, patienter, läkare, sjuksköterskor, och folk som blivit smittade.
Har det lett till någon förändring?
– Ja det har det faktiskt. Sjukhuset ska se över sitt avtal med entreprenören eftersom man menar att de inte hållit avtalet. Det blir viktigt hur man skriver avtal när man gör sådana här avhandlingar. Ett av problemen är att de själva inte går in med objektiva mätmetoder som jag gjorde och tittar. De går bara in och tittar i en lokal och försöker se om den ser smutsig ut. Men bakterier syns inte, vilket man borde veta på ett sjukhus. Om man får två minuter på sig att städa en toalett så betyder det att vissa rum kommer inte städas. Sen ska också riksdagen ordna en debatt i ämnet, utifrån den här artikelserien.