Gå direkt till textinnehållet

Wadbring: ”Det finns ingen återväxt”

Nedgången för dagspressen eskalerar inte, trots att forskarna förväntat sig det. Det berättade professor Ingela Wadbring när TS presenterade 2011 års siffror. (Foto: Victoria Engholm)

Dagspressen har gått ner stadigt 3,6 procent de senaste tre åren, därför har forskarna väntat sig att minskningen borde öka dramatiskt, men det har inte skett. Å andra sidan har det inte heller skett en inbromsning av tappet.

– Kvällstidningarna, även om det bara är Expressen som finns med i mätningarna, minskar mest. Den enda stora tidning som ökar är Dagens Industri, konstaterade Ingela Wadbring, medieprofessor på Mittuniversitet.

Dagstidningarnas utveckling de senaste hundra åren nådde en peak i slutet på 70-talet, därefter har det planat ut. 1995 kom internet och gratistidningarna, då tappade den prenumererade tidningen mark. Men räknar man in gratistidningarnas upplagor har det hänt förhållandevis lite med dagstidningarnas upplagor, menar Ingela Wadbring.

Annons Annons

Hon tror ändå att upplagan snart kommer att sjunka drastiskt.

– Det finns ingen återväxt, unga är vana vid gratis och jag vet inte vad som skulle kunna få unga att börja köpa en tidning.

Betalt på nätet tror hon inte heller på.

– Nyheter har inte den lockelsen, kostar det så struntar de unga i det.

Om hon själv skulle satsa på en tidning så vore det endagarstidning på papper, kompletterad med uppdateringar på nätet.

– Varför ska en papperstidning innehålla sportresultat och brandnyheter? Min tidning skulle komma ut torsdag eller fredag och ha nyhetssammanfattningar och fördjuningar.

– Inom tidskriftsområdet är upplagorna ännu mer stabila, ”löjligt stabila” säger Ingela Wadenbrink.

– Skulle jag starta en tidskrift vore det inom hus och hem. Gratis eller betald spelar ingen roll. Det är där upplagorna fortsätter att stiga.

Fler avsnitt
Fler videos