Gå direkt till textinnehållet

VKs VD räddade Björklöven

Västerbottens-Kuriren avslöjade att idrottsklubben Björklöven hade lyckats ragga upp en hemlig finansiär. Redaktionen kände inte till finansiärens identitet men det visade sig att den egna tidningens VD hade ställt upp med pengarna.

Västerbottens-Kuriren avslöjade att idrottsklubben Björklöven hade lyckats ragga upp en hemlig finansiär.

Redaktionen kände inte till finansiärens identitet men det visade sig att den egna tidningens VD hade ställt upp med pengarna.

Björklöven var i akut kris och behövde omedelbart pengar.

Annons Annons

Efter det att VK i början av december avslöjat att Björklöven fått tag på en anonym långivare anade VKs chefredaktör Torbjörn Bergmark oråd.

– Jag frågade vår VD Erik Orring om han hade lånat ut pengarna. På så sätt fick vi på redaktionen veta att det var tidningen som var den hemliga finansiären, berättar Torbjörn Bergmark.

Erik Orring, som sitter i Björklövens styrelse, hade på eget initiativ lånat ut en miljon kronor till klubben.

– Det här kan äventyra vår trovärdighet, anser Karin Hörnfeldt, journalistklubbens ordförande på VK.

– Björklöven har dålig ekonomi. Tänk om klubben går i konkurs, då ska vi dels skriva om konkursen, dels försöka få igen våra pengar. Det blir en konstig situation.Även Torbjörn Bergmark är kritisk.

– Tur att vi var först med att skriva om lånet. Det hade sett illa ut om Västerbottens Folkblad hunnit före.

VDn Erik Orring anser inte att tidningens trovärdighet är i fara.

– Vi har en redaktion som arbetar självständigt, säger han. Men jag borde ha informerat internt om lånet på ett tidigare stadium, innan artikeln om den hemliga finansiären dök upp.

Fler avsnitt
Fler videos