Gå direkt till textinnehållet

Visstidarna ökade mest på SR

Antalet tillsvidareanställda på Sveriges Radio ökade förra året med knappt en procent. Samtidigt ökade antalet visstidsanställda med 45 procent.- SR borde vara ett föredöme som arbetsgivare i stället för att lägga ner en massa tid och resurserpå att försöka kringgå Las, säger Katarina Schulz, vice ordförande för journalistklubben på Sveriges Radio. (UPPDATERAD)

SR växte 2010, skriver Radiotidningen som har tagit del av SRs personalavdelnings årliga genomgång av medarbetarstrukturen. Enligt personalavdelningens sätt att räkna blev de tillsvidareanställda tretton personer fler förra året, till 1 682 personer.

– Det här är inte en medveten ökning – SRs uttalade mål är att vi ska bli färre fast anställda, kommenterar Katarina Schulz.

Antalet visstidsanställda ökade desto mer, från 75 personer till 109 – en 45-procentig ökning.

Katarina Schulz undrar hur SR ska nå målsättningen att bli den mest attraktiva mediearbetsgivaren om det inte spelar någon roll hur duktig och engagerad man är som SR-medarbetare:

– Det är ändå stopp efter elva månader.

De tillsvidareanställda på Sveriges Radio är i genomsnitt 15 år äldre än de visstidsanställda (47 år för kvinnor, 50 för män, respektive 32 och 33 år). Bara en tillsvidareanställd är yngre än 25 år.

Den genomsnittlige SR-medarbetaren är enligt Radiotidningen man, 49 år, tillsvidareanställd programmedarbetare och jobbar i Stockholm.

Runt 200 personer på programenheten väntas gå i pension de kommande fem åren, och 70 inom teknik och administration. Tidigare har företaget sagt att fyra av fem pensionsavgångar ska återbesättas. Men enligt SRs personaldirektör Ingrid Wibom är det mer komplext än så; omstruktureringar och omfördelningar inom företaget kan behöva göras.

Enligt Ingrid Wibom kommer SR att behöva rekrytera allmänreportrar, men också kompetens inom webb, gräv och specialiserad nyhetsjournalistik. Eftersom många radioproducenter snart går i pension har företaget startat en intern producentutbildning.

Fler avsnitt
Fler videos