Gå direkt till textinnehållet

”Vi kände inombords att vi ville göra en bok”

Av en slump upptäckte journalisten Lars Åberg (bilden) och fotografen Lars Strandberg det samhälle med över 400 husbåtar som ligger norr om Golden Gate-bron i San Francisco. Nu har de gjort en bok om Sausalito.

För drygt fyra år sedan kom duons bok West, om den moderna amerikanska Västern. Nu har de gjort coffetable-boken Floating in Sausalito som nyss kommit ut i USA.

– Vi fick tips om Sausalito när vi körde runt i San Francisco och letade efter ett kafé, berättar Lars Åberg. Så vi åkte dit och tittade på husbåtarna och träffade några av de människor som bor där. Redan då kände vi inombords att vi ville göra en bok.

2013 åkte Lars Åberg och Lars Strandberg tillbaka i San Francisco för att jobba med boken där invånarna i Sausalito får berätta om sin dröm om ett alternativt samhälle. Några av dem kom dit redan på 1960-talet, and-
ra har flyttat dit på senare år. Därför ger boken också en bild av hur samhället förändrats, från de äldre invånarna med sina drömmar om ett fritt hippieliv, till de mer välbärgade nyinflyttade som sökt ett annorlunda liv.

– Boken knyter an till en kultur många varit och nosat på, särskilt när det handlar om musiken och stämningar från slutet av 1960-talet. Den ger lite modern kulturhistoria, men vi har ansträngt oss för att inte framställa Sausalito på ett alltför nostalgiskt sätt, säger Lars Åberg.

En del husbåtsinnehavare tyckte att bokprojektet var en kul idé, andra var trötta på turister som gick runt på bryggorna och spanade in i deras hem, så de ville inte medverka.

Det gamla gardet som levt många år i Sausalito har tunnats ut, men en större roll i boken har Larry Moyer, en av dem som flyttade till Sausalito redan i slutet av 60-talet. Han berättar många historier om framväxten av samhället, om den stora friheten att bo där men också om droger och misär. Och om myndigheter som tidigare velat få bort husbåtarna, men som i dag ser området som en tillgång.

– Larry Moyer var en av dem som först inte ville ställa upp, men som ändrade sig sedan vi skjutit in boken West under hans ytterdörr, berättar Lars Åberg. Han dog i våras, 92 år gammal, och boken kan ses som en hyllning till honom. Det är bara tråkigt att han aldrig hann få se den.

Lars Strandbergs bilder dokumenterar atmosfären i Sausalito. Ofta saknas människor, det är de fantasifullt byggda färgglada husbåtarna och spännande detaljer, både exteriört och interiört, som fångats av kameran.

– Vi har valt att lyfta fram det, miljön gjorde att vi blev intresserade av att göra den här boken, säger Lars Åberg.

Boken West kom ut på ett amerikanskt förlag och texten är skriven på engelska. Även Floating in Sausalito har engelsk text och ges ut på tyska konstboksförlaget Kerber.

– Det kändes naturligt. West finansierades genom att vi först gjorde samhälls- och kulturreportage för svenska tidningar och sedan fick kontakt med ett amerikanskt förlag som ville ge ut boken. Historien om Sausalito är i första hand inte ett svenskt ämne utan ett väldigt amerikanskt projekt även om läsare överallt nog kan hitta gemensamma referensramar, förklarar Lars Åberg.

Boken har redan lovordats i en recension i San Francisco Chronicle och Alissandre Haas, en av dem som skildras i boken, skriver ”tack för att ni fångat min lilla flytande värld på ett så vackert sätt”. 

Fler avsnitt
Fler videos