Gå direkt till textinnehållet

”Vi har stora erfarenheter av den här typen av processer”

Det är journalistiken som ska leda Expressen genom stålbadet som väntar, menar den nya chefredaktören Klas Granström.

Journalisten berättade tidigare idag att Klas Granström, 43, blir Expressens nya chefredaktör. Detta efter att han sedan sommaren 2019 haft rollen som tillförordnad chefredaktör och ansvarig utgivare, efter att Thomas Mattsson lämnat. 

Det digitala annonsraset är en tuff utmaning för alla tidningshus, inte minst för kvällspressen som tappat stora summor annonspengar från spelbolagen. Tidigare i år blev det också känt att Expressen ska spara över 115 miljoner kronor på årsbasis för hela affärsområdet Bonnier News Lifestyle och Expressen.

Journalisten har tidigare berättat om den oro som finns på Expressens redaktion efter sparpaketen och den vikande annonsmarknaden.

Annons Annons

Klas Granström menar att det är journalistiken som ska ta dem genom stålbadet. 

– Expressens journalistik har aldrig varit starkare, och det är en förutsättning för att lyckas med de förändringar vi planerar. Den journalistiska ambitionen och drivet på redaktionen bidrar förstås positivt när vi jobbar med effektiviseringar, och de planer vi har nu är jag säker på att vi kan genomföra och samtidigt fortsätta vara nyhetsledande. Det är tråkigt att behöva komma med negativa besked, men vi har stora erfarenheter av den här typen av processer, säger Klas Granström.

Att spara 100 miljoner på årsbasis kan tära på arbetsmiljön och skapa stress och problem. Hur ser du på den utmaningen och vidtar du några förebyggande åtgärder?
– På samma sätt som vi gjort förändringar under hösten. När vi blir färre på redaktionen som ska göra jobbet måste vi välja tydligare vad vi lägger resurserna på. Det handlar om att vara klarsynt kring att vi inte kan göra exakt samma saker på exakt samma sätt som tidigare.

Tv-satsningen har fått mycket kritik och kostat mycket pengar. Hur ser du på den framåt?
– Tv är en helt central del av vår nyhetsleverans och så ska det fortsätta vara. Vår publik förväntar sig möjligheten att kunna välja om de vill titta eller läsa och ibland är tv helt överlägset för att berätta en historia, och då ska vi göra tv. Även här måste vi hitta nya sätt att göra live-tv och tv-klipp till våra plattformar men det är viktigt att förstå att Expressen TV, Di TV och SportExpressen TV har stor potential både journalistiskt och affärsmässigt.

Fakta// Expressens chefredaktörer

2020– Klas Granström

2019–2020 – Klas Granström, tf

2009–2019 – Thomas Mattsson

2002–2008 – Otto Sjöberg

2001–2002 – Joachim Berner

1997–2001 – Staffan Thorsell

1995–1996 – Christina Jutterström

1994–1995 – Olle Wästberg

1991–1993 – Erik Månsson

1977–1991 – Bo Strömstedt

1960–1977 – Per Wrigstad

1944–1960 – Ivar Harrie

Fler avsnitt
Fler videos