Gå direkt till textinnehållet

”Vi behöver mer redaktionell samverkan”

Expressen ska bygga en bredare digital produkt med hjälp av Bonnier Magazines & Brands. Samtidigt tar Bonnier upp konkurrensen med Readly genom Arcy.

Som Journalisten berättade igår kommer Bonnier Magazines & Brands (BMB), tidigare Bonnier Tidskrifter, att läggas ned nästa år och verksamheten tas över av Expressen. Cirka 70 tidskriftsjournalister kommer att erbjudas att följa med i övergången till BMB.

– Det pågår fortfarande diskussioner och förhandlingar med klubbarna, men vi räknar med att övergången ska vara klar i början på nästa år, säger Klas Granström, chefredaktör på Expressen och affärsområdeschef för Expressen Lifestyle.

Varför slår ni samman nyhetstidningen och magasinen?
– Det har sina fyrkantiga skäl. Vi jobbar redan nu väldigt nära varandra, och det blir enklare att driva verksamheten som ett bolag, ekonomiskt och administrativt. Men vi vill också komma längre i den redaktionella integrationen. Vi behöver mer redaktionell samverkan och det blir lättare om alla är anställda i samma företag.

Annons Annons

Kommer övergången att leda till något sparpaket?
– Nej. Vi ser över våra kostnader löpande, men det är inte kopplat till den här förändringen.

Titlarna inom BMB är redan digitalt integrerade med Expressen och ligger som undersajter till expressen.se, och de 130 000 prenumeranterna på Expressen Premium får också tillgång till det digitala tidskriftsinnehållet.

– Vi tror att det gäller att erbjuda ett stort och brett utbud av journalistik till ett attraktivt pris.

Kommer expressen.se att utvecklas till en portal?
– Nej, Expressen kommer att förbli Expressen, men premiumkunderna kommer också att kunna ta del av ledande featurejournalistik.

I höstas lämnade Bonnier den svenska digitala prenumerationstjänsten Readly som samlar 7 500 magasin och finns i flera europeiska länder. Orsaken var att man fick för dåligt betalt av Readly. I stället satsar Bonnier nu på den egna digitala tjänsten Arcy – där BMBs magasin ingår, samt Expressen som e-tidning. Eftersom Bonnier har en så stor del av tidskriftsmarknaden i Sverige ser Arcy ut att kunna bli det en tung konkurrent till Readly.

– Arcy är i en uppbyggnadsfas men ger oss ändå bra intäkter. De som prenumererar stannar länge, och eftersom Expressen ingår som e-tidning har Arcy både ett stort nyhetsinnehåll och featurejournalistik.

Är prissättningen inte lite låg på Arcy och Expressen Premium med tanke på det?
– Vi har genomfört en prishöjning på Expressen Premium redan, och vi kommer säkert att justera priserna framöver, precis som gör vi har gjort på papperstidningen historiskt.

Fler avsnitt
Fler videos