Gå direkt till textinnehållet

Expressen tar över tidskrifterna – 70 journalister berörs

Bonnier Magazines & Brands läggs ned och cirka 70 journalister erbjuds arbete på Expressen.

Företaget Bonnier Magazines & Brands (BMB), tidigare Bonnier Tidskrifter, upphör nästa år.

BMB och Expressens featuretitlar bildar i dag Lifestylegruppen som sedan 2019, tillsammans med nyhetstidningen Expressen, är ett affärsområde inom Bonnier News. Nu ska förlagsverksamheten i livsstilssegmentet och nyhetsverksamheten föras samman i ett enda bolag: Expressen.

Det innebär en verksamhetsövergång och cirka 70 tidskriftsjournalister på BMB AB kommer att erbjudas anställning i det som i dag heter AB Kvällstidningen Expressen. Det ryktas om ett namnbyte under 2022.

Annons Annons

– Inrangeringsförhandlingen pågår men hittills har vi inte stött på något problem, säger Jan Spångberg, ordförande i journalistklubben på Expressen.

En svårighet i verksamhetsövergången är att journalisterna på BMB går på Tidskriftsavtalet medan de anställda på Expressen går på Dagspressavtalet.

– Avtalen är ganska lika varandra, men det finns några skillnader i föräldralön, OB och den extra semesterveckan när man fyllt 40. Dessutom finns gamla lokala avtal på båda företagen.

Journalistklubbarna på BBM och Expressen planerar att gå samman till en klubb, som då kommer att få cirka 280 medlemmar, förutsatt att alla organiserade tidskriftsjournalister följer med till Expressen. Göteborgs-Tidningens journalister ingår sedan tidigare i Expressenklubben medan Kvällsposten i Malmö har en egen journalistklubb.

I BMB ingår ett trettiotal varumärken, bland andra Mama, Allt om Mat, Amelia, Damernas Värld och Sköna hem.

Förändringen påverkar inte Bonniers affärstitlar inom Bonnier Business Media (BBM) med titlar som Dagens Samhälle, Dagens Media, Resumé och Aktuell Hållbarhet, eller Bonniers danska tidskriftsverksamhet.
 

Läs mer: Expressens chefredaktör Klas Granström om verksamhetsövergången: ”Vi behöver mer redaktionell samverkan”

Fler avsnitt
Fler videos