Gå direkt till textinnehållet

VF lämnade tomrum på ettan för pressfriheten

Västerbottens Folkblads förstasida såg inte ut som vanligt i dag, Pressfrihetens dag. Högst upp, där den viktigaste nyheten ska ligga, lämnades ett tomrum för att påminna läsarna om att många länder saknar press- och yttrandefrihet.

Daniel Nordström, chefredaktör på Västerbottens Folkblad, skriver i den egna tidningen att tomrummet är VFs sätt att berätta om en viktig sak.

"VF kommer alltid att stå upp för pressfriheten och yttrandefriheten. Det vill vi markera i dag genom att visualisera hur tidningen skulle kunna se ut om vi inte hade pressfrihet i Sverige. För som sagt. Det fria ordet är tyvärr ingen självklarhet", skriver han på Folkbladet.nu.

Daniel Nordström påminner även om den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak som sitter fängslad i Eritrea sedan 2001.

Annons Annons

"Kampen för Dawit Isaak, för pressfriheten och för yttrandefriheten är en kamp för de mänskliga rättigheterna. Låt oss aldrig någonsin ge upp den kampen", skriver Daniel Nordström och tillägger: "Jag är tacksam över att jag lever i en demokrati".

Flera andra tidningen valde också att uppmärksamma Dawit Isaaks fall den här dagen.

Fler avsnitt
Fler videos