Gå direkt till textinnehållet

Vd för tidskrift åtalad för coronastödsbrott

Tidskriften ansökte om coronastöd på 24 000 kronor trots att bolaget var i ekonomiska svårigheter – riskerar företagsbot på 50 000 kronor.

En vd för ett mindre svenskt tidningsmagasin står åtalad för omställningsstödsbrott efter att ha lämnat missvisande uppgifter om bolagets ekonomiska situation till Skatteverket.

Ekobrottsåklagaren Gustav Nyström vill att bolaget ska straffas med en företagsbot på 50 000 kronor, utöver straffet för företrädaren vid en fällande dom.

– Påföljden för brott av normalgraden ligger på villkorlig dom och dagsböter, säger Gustav Nyström till Nyhetsbyrån Siren.

Annons Annons

Vd:n nekar till brott och uppger i förhör att han på sin höjd agerat slarvigt. Journalisten har sökt vd:n för en kommentar, men han avböjer.

Bakgrunden är att tidskriftsbolaget förra året ansökte om omställningsstöd om 24 000 kronor för perioden mars-april, samtidigt som företaget sedan tidigare hade ekonomiska problem.

I ansökan hade vd oriktigt uppgett att bolaget inte hade förbrukat mer än halva sitt aktiekapital, trots att bolagets eget kapital varit negativt under en längre tid. Ett företag som är på obestånd eller har förbrukat mer än hälften av aktiekapitalet kan inte få omställningsstöd.

Fler avsnitt
Fler videos