Gå direkt till textinnehållet

Vardagsmötet: Ylva Carlqvist Warnborg

Ylva Carlqvist Warnborg har tilldelats Gotlänningens Tryckeri ABs stipendium för jämförande studier av Gotland med andra öar ur ett medieperspektiv. Det är första gången som stipendiet på 50 000 kronor delas ut. (Foto: Bosse Carlqvist)

Grattis till stipendiet! Berätta vad du ska göra.
– Syftet med stipendiet är att jämföra Gotland med andra öar ur ett medieperspektiv, och min idé är att jämföra medielandskapet på Gotland med hur det ser ut på Åland och Island. 

Varför är det intressant?
– Gotland har en väldigt medieaktiv kultur och jag vill jämföra och undersöka den med två andra öar för att se om det är något specifikt just med Gotland eller om det finns något slags ”ö-fenomen”. Åland och Island är intressanta för att de befinner sig lite mitt emellan. Åland tillhör Finland, men känner de sig svenska, finländska eller åländska, och vad spelar medierna för roll där? Och Island ligger mellan två kontinenter.  Det är intressant att se om det kan ha någon påverkan på mediekulturen och hur det ser ut jämfört med fastlandet.  Det finns flera nivåer på det här som ska bli kul att undersöka.

Ylva Carlqvist Warnborg har besökt Island fem gånger tidigare, men hon har aldrig varit på Åland och ser fram emot besöket. Tanken är att kontakta medierepresentanter på öarna och ställa frågor om hur de uppfattar medielandskapet, jämfört med omvärlden. Hon planerar även att prata med ”vanligt” folk om deras inställning till medierna på hemorten, och ta kontakt med medieforskare. 

Annons Annons

Vad hoppas du uppnå med studien?
– Först och främst hoppas jag på att kunna dra slutsatser som Gotlänningens Tryckeri AB har användning av. Är det så att det blir en speciell mediesituation när man befinner sig på en ö? är nog min huvudfråga. Mina studier av detta framöver ger förhoppningsvis i alla fall några delsvar. 

Vad har du för bakgrund?
– Jag har jobbat mycket med radio. Mellan 1991 och 1998 jobbade jag åt SR Skaraborg och SR Kristianstad. Sedan 1998 har jag frilansat för SR, mest för P1-redaktioner, vetenskapsradion bland annat. Och så skriver jag enstaka artiklar ibland.

Det finns ingen deadline för när studien ska vara klar, men Ylva Carlqvist Warnborg planerar att ha den färdig till årsskiftet.

Fler avsnitt
Fler videos