Gå direkt till textinnehållet

Vardagsmötet: Tommy Söderlund

Gotlands Tidningars fotograf Tommy Söderlund har utsetts till Bergmanstipendiat. Han ska tillsammans med skådespelerskan Liv Ullman dokumentera hennes och Ingmar Bergmans "kärleksdagbok".

Vad är det för dagbok?

– Det är små symboler som de ritade på dörren till Ingmar Bergmans arbetsrum när de bodde tillsammans på Fårö 1967-1969 och då de fick dottern Linn. Liv Ullman ritade bland annat hjärtan och Ingmar Bergman Å som i ångest. Det är ett lekfullt sätt att kommunicera. Liv är den enda som kan berätta om deras tecken och vad de betyder.

Vad innebär det att vara Bergmanstipendiat?

Annons Annons

– Det ger inga pengar, men man får bo på Bergmangårdarna under en period och arbeta där.

Har du hunnit prata med Liv Ullman om vad ni ska göra?

– Ja, vi har träffats. Hon berättar och jag ska ta bilder och försöka få liv i tecknen. Vi vet inte vad det kommer att resultera i, kanske blir det en bok.

Vilken bakgrund har du?

– Jag är en gotlänning som efter Nordens fotoskola Biskops-Arnö jobbat på Barometern/OT, Dala-Demokraten, Västerbottens-Kuriren för att till slut återvända till Gotland och Gotlands Tidningar.

– Här har jag familj med fem barn och här trivs jag. En läsare skrev i en kommentar till GTs artikel om stipendiet att jag kanske är för stor för Gotland. Jag svarade att om Fårö kunde vara tillräckligt för Ingmar Bergman så räcker nog Gotland för mig.

 

 

Fler avsnitt
Fler videos