Gå direkt till textinnehållet

Vardagsmötet: Jon Voss

...chefredaktör och ansvarig utgivare på gaytidningen QX.se, som förbereder bevakningen av Pridefestivalen som börjar på måndag.Foto: Peter Knutson

 Hur ska ni jobba?

– Vi ska bevaka Pride både i papperstidningen och på webben. På webben öser  redaktionen på med hjälp av ett gäng frilansar som följer vad som händer och som intervjuar olika människor. En sak som vi kommer att uppmärksamma är att Stockholms Stora Synagoga för första gången ska delta och ordna aktiviteter.

Tänker ni specialbevaka några särskilda programpunkter?

 – Nej, på nätet följer vi det som händer och lägger ut bilder. Det blir allt från politik till nöje. För oss inom HBT-rörelsen innebär hela sommaren en sorts motsvarighet till julfirandet. Det är kaos varje år.

Hur länge har du bevakat HBT-frågor?

– Jag började med det redan på  80-talet. På den tiden var man inte så öppen kring frågorna som man är i dag. Då var det främst RFSL som gjorde sin röst hörd. I dag hörs flera röster och det finns en större bredd, kulturellt, politiskt och på andra sätt.

Vilka nyheter har varit stora för QX i sommar?

 – Massmorden på Utøya, förstås. Flera som dödades där var inte bara politiskt aktiva i Arbeiderpartiet, utan också i HBT-rörelsen. Att samkönade äktenskap blev tillåtna i New York var en stor nyhet för oss. Vi har också rapporterat från Pridefestivaler i grannländerna.

 Hinner ni på redaktionen med att delta i festandet också?

– Vi ska nog kunna kombinera jobb och nöje på något sätt.

Fler avsnitt
Fler videos