Gå direkt till textinnehållet

Vardagsmötet: Helena Stenkvist

Helena Stenkvist är reporter på Kristianstadsbladet och bevakar det stora scoutmötet World Scout Jamboree som pågår utanför Kristianstad. Hon har bland annat skrivit om attityder inom scoutrörelsen till HBT-personer.

Hur är det att bevaka scoutmötet?

– Det är som en egen lite värld eftersom det samlats 40 000 scouter från hela världen. Jag tycker att det är surrealistiskt, som en partyort vid Medelhavet fast med bara scouter: Magaluf för skogsmullar. 

Något intressant du skrivit om?

– Jag var med om en träff där scoutkårens attityd mot hbt-personer diskuterades. Skillnaderna mellan länder var stora. I Mexiko riskerar medlemmarna att bli uteslutna om de är öppet gay. Vi fick inte ta några bilder av en tjej för kom det ut att hon var gay skulle hon bli utesluten. Scouterna i USA har fått rätt av högsta domstolen att utesluta homosexuella medlemmar. Det blev ett intressant samtal mellan scouterna. 

Hur hittar du saker att skriva om i detta myller av scouter?

– De har en väldigt bra pressavdelning. Igår skrev jag om kärlek och träffade ett par som möttes för 17 år sedan på ett scoutläger och nu är tillbaka med sina barn.

Fler avsnitt
Fler videos