Gå direkt till textinnehållet

Vardagsmötet: Daniel Suhonen

Daniel Suhonen är ny chefredaktör för den socialdemokratiska idé- och debattidskriften Tiden. Han har tidigare varit redaktör för SSUs tidskrift Tvärdrag och ledarskribent på Östra Småland och Västerbottens Folkblad. Foto: Mattias Vepsä  

Vad kan du tillföra Tiden?

– Jag och mina kolleger på Tvärdag, där jag jobbade fyra år, har lyft idédebatten inom arbetarrörelsen. Det är det jag ska bidra med på Tiden.

Tycker du att det råder brist på idédebatt inom socialdemokratin?

– Mycket av den politiska diskussionen är platt, tråkig och ideologilös. Detta kan inte Tiden ensam ändra på, men tidningen kan bidra till att utveckla idédebatten och ge plats för nya tankar. Arbetarrörelsen har många yngre skribenter och debattörer som behöver en plattform, ett utrymme att skriva och utvecklas.

Måste man vara socialdemokrat för att gilla Tiden?

– Principen ska vara att de som inte är emot oss är med oss.

 Är det svårt att föra fram socialdemokratiska idéer i andra medier?

– Det förs mycket debatt om socialdemokratin i andra medier, men då handlar det mest om valförluster. När det gäller att utveckla och föra fram sin politik ges det inget utrymme i dagspressen och de borgerliga tidskrifterna. Man måste ha en egen röst.

Ska Tiden enbart innehålla politik?

– Den ska inte vara en torr statsvetenskaplig tidskrift med en socialdemokratisk prägel. Jag är besjälad av skönlitteratur och vill att Tiden ska vara som en kulturtidskrift som man kan läsa och njuta av.

När börjar du?

– Den 22 augusti. Jag ska börja med att lyssna på Håkan Juholts sommartal den 21 augusti i Västertorp. Jag växte nämligen upp där.

Fler avsnitt
Fler videos