Vad hände sen?
Vad har hänt med Arbetet och dess personal under år 2000? Hur gick det för utbrända Anders Berge i Växjö? Får Gubb Jan Stigson skriva i Dala-Demokraten igen? Journalisten har kollat vad som hänt.
Fortfarande ovisst för Arbetet
Tidningen Arbetet har haft en märklig förmåga att resa sig på nio. Den ofta nedläggningshotade draken har länge med hjälp av en trogen kärntrupp av läsare och den lokala arbetarrörelsen lyckats överleva. Men i höstas blev svårigheterna övermäktiga. Arbetet blev 113 år.
Mycken kritik och många hårda omdömen har riktats mot LO som vägrade gå in med ekonomiskt stöd till Arbetet.
Den allra hårdaste kritiken har emellertid riktats mot den osaligen avsomnade A-pressen som anses har plundrat Arbetet på dess tillgångar när tidningen faktiskt var lönsam och kunde mäta sig med konkurrenten Sydsvenska Dagbladet i upplaga.
Under hösten har det diskuterats om socialdemokraterna i stället för Arbetet skulle ge ut en tidning enligt nytt koncept, eventuellt i samarbete med Jan Stenbecks mediebolag Metro. Några konkreta resultat har diskussionerna emellertid inte utmynnat i.
– Vi fortsätter samtalen med MTG i förhoppningen att hitta något vi båda tror på, säger socialdemokraternas partisekreterare Lars Stjernkvist. Varje dag vi inte kan göra något åt de stora mediernas dominans är en plåga.
Trots allt är Stjernkvist ändå belåten med att tidningens namn, Arbetet, blivit kvar i partiets ägo.
Södra föreningen ordnar onsdagsträffar dit flera av de tidigare journalisterna på Arbetet söker sig.
Hur har det då gått för journalisterna som blev av med jobbet?
– De som inte är pressade av ekonomin pustar ut och prövar sig fram, berättar Kjell Magnusson som var vice ordförande i Arbetets journalistklubb.
Många utbildar sig till webbdesigner eller webbredaktör.
Kjell Magnusson själv driver redan en nättidning, Mitt Österlen, vilket han kombinerar med frilansande.
Några journalister har fått projektanställning på Skånska Dagbladet. Andra har fått vikariat på Sydsvenskan.
Arbetets nöjeschef Tony Kaplan har anställts på Kvällsposten.
I stort sett hela ledarredaktionen med den politiske chefredaktören Bo Bernhardsson och den utrikespolitiskt inriktade Håkan Hermansson har bildat en frilansgrupp.
De vill utnyttja den kompetens de besitter i politik och statskunskap och erbjuder artiklar åt vänsterpress och fackförbundstidningar. De åtar sig också att leda seminarier, utbildningar och informera inom sina fackområden.
En annan som satsat på en frilanstillvaro är kolumnisten och reportern Anne Jalakas. Hon kommer för övrigt att dyka upp med krönikor i Journalistens spalter nästa år.
Alf Lindberg, tidigare ledamot av Journalistförbundets styrelse, behåller tills vidare uppdraget som förbundets representant i Europeiska Journalistfederationen. Han har också kvar utredningsuppdrag åt förbundet, men har därutöver inget nytt jobb på gång.
Chefredaktören för Arbetets allmänna redaktion har fått en ny kris att hantera. Han sitter numera i Sveriges Televisions styrelse som har att hantera akuta chefsproblem på SVT.
hl@sjf.se
@Rubrik:Han kom tillbaka från utbrändheten
I februari höll Anders Berge, reporter på TV4 Växjö, på att kollapsa i direktsändning inför tusentals tittare. Han hade jobbat för hårt och kroppen sade ifrån. Han blev långtidssjukskriven. Orsak: utbrändhet. Efter årsskiftet börjar Anders Berge åter arbeta på heltid.
Under året har han gått hos en stresskonsult som lärt honom att slappna av och finna orsaken till att han brände ut sig. Det har varit en period av både framsteg och motgångar. Det fanns dagar då han mådde dåligt, men det har sakteliga gått åt rätt håll.
I augusti började han på prov jobba halvtid som webbredaktör. Att åter börja arbeta som reporter och sitta i direktsändning skulle vara ett för stort steg, med ständig stress och de obekväma arbetstiderna. Som webbredaktör börjar han klockan sju och slutar halv fyra.
– Företaget har varit mycket tillmötesgående genom att ge mig denna nya tjänst så att jag slipper jäktet och stressen som nyhetsreporter, säger Anders Berge.
För han vill inte återuppleva den där fruktansvärda februaridagen då han i direktsändning fick panikångest och endast med ren viljestyrka lyckades genomföra tre morgonsändningar. Utbrändheten gjorde att han förlorade en del av sin identitet. Allt självförtroende försvann. Hans hustru beskrev det som om någon hade dragit ur kontakten, som om han hade stannat upp.
Dagarna efter nyår åker Anders Berge med fru och hela familjen på 14 dagars semester till Asien innan han åter börjar jobba heltid.
– Då hoppas jag att batterierna är fulladdade. Sedan gäller det att känna efter och lyssna på kroppens signaler mycket noggrannare än jag gjort tidigare, säger Anders Berge.
pj@sjf.se
Och Gubb Jan Stigson får skriva igen
Skrivförbudet för Dala-Demokratens reporter Gubb Jan Stigson har hävts. Därmed kan han åter skriva om den brottshärva som omgärdar ett företag där Dala-Demokraten är delägare.
Kontroverserna kring Gubb Jan Stigson började med att han offentligt kritiserade DDs ledning för att trixa med presstödet. DDs VD Leif Lundin skickade då ut ett brev till personalen där han kallade Stigsons uttalanden för ”brist på lojalitet”.
När Gubb Jan Stigson en kort tid senare skulle skriva om en misstänkt ekobrottshärva kring Dala Print Media (DPM) agerade redaktionsledningen. Hans text om DPM, som DD äger till hälften, ströks ned mycket kraftigt. Till saken hör att VDn Leif Lundin har varit styrelseordförande i DPM.
Efter den nedstrukna artikeln förbjöds Stigson att skriva mer om DPM. Enligt den dåvarande ansvarige utgivaren var orsaken att Stigson inte ansågs lämplig. Varför klargjordes aldrig.
DD har numera en annan ansvarig utgivare, Sofia Ohlsson-Olsén.
– Skrivförbudet är borttaget, meddelar hon.
Hennes motivering är att DD fått en ny redaktionsledning.
Gubb Jan Stigson säger att han fortsätter att bevaka DPM-ärendet som vilket annat ekobrott som helst.
– Jag har bara gjort mitt jobb. Jag hade aldrig trott att något sånt här skulle kunna inträffa.
sw@sjf.se