Gå direkt till textinnehållet

Uzbekistan fängslar bror till journalist

En domstol i Uzbekistan har dömt Aziz Yusupov till åtta års fängelse på till synes falska anklagelser om narkotikabrott. Reportrar utan gränser anser att Aziz Yusupovs enda brott är att han är bror till en journalist som flytt landet.

Aziz Yusupovs bror arbetar utomlands som journalist på Radio Ozodlik, som är en avdelning till Radio Free Europe/Radio Liberty. Han riskerar fängelse om han återvänder till Uzbekistan.

Förra veckan dömdes Aziz Yusupov till åtta års fängelse för narkotikainnehav, och den enda bevisningen som lades fram under rättegången var ett falskt erkännande som hans försvarsadvokat, utsedd av den uzbekiska säkerhetstjänsten, överlämnade. Det rapporterar Radio Free Europe/Radio Liberty.

Reportrar utan gränser fördömer domen.

Annons Annons

”Den uzbekiska regimen nöjer sig inte med att ha fullständig kontroll över medierna i landet utan trappar nu upp förföljelserna av de få oberoende journalister som finns kvar. Yusupovs dom är ytterligare ett exempel på deras förmåga att ständigt hitta någonting värre att göra. Uzbekistan är ett helvete för journalister. Det är hög tid för det internationella samfundet att agera mot situationen som inte bara hotar uzbekiska medborgare utan också stabiliteten i regionen”, säger Johann Bihr, chef för Reportrar utan gränsers avdelning för Östeuropa och Centralasien.

Efter militärens massaker på hundratals fredliga demonstranter i staden Andizjan 2005 har så gott som alla oberoende journalister i Uzbekistan tystats, fängslats, eller tvingats fly landet.

Minst nio journalister sitter för närvarande i fängelse i Uzbekistan, som rankas på plats 166 av 180 i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex.

Fler avsnitt
Fler videos