Gå direkt till textinnehållet

”Utlasningarna största orsaken till stress”

SVT måste sluta med de systematiska utlasningarna, kräver journalistklubben vid företaget. ”En av de viktigaste åtgärderna för en bättre arbetsmiljö är att lätta på principen om att inte lasa in”, säger ordföranden Hanna Nyberg.

Igår höll SVTs journalistklubb sitt årsmöte, med ett 30-tal ombud från hela landet närvarande. Vid en rundtur bland ombuden stod det klart att många redaktioner har stora problem med att hitta vikarier med kort varsel. Det gäller exempelvis Malmö, Karlstad, Örebro och Östersund, men även Stockholm.

– Läget har förvärrats. Dels beror det på att det ställs så oerhört höga krav i dag, man ska kunna filma, redigera, vara reporter och webba. Dels kunde springvikarier tidigare hoppa mellan TV4 och SVT, men sedan fyran lagt ner sina lokala redaktioner är det jättesvårt att hitta vikarier. Det finns ett exempel där redaktionen går runt på en pensionär. Den personen jobbar jättebra, men är den enda man har att ringa in, säger Hanna Nyberg.

Samtidigt ökar sjukskrivningarna för stress på SVT enligt Nyberg, precis som i hela landet.

Klubben kräver nu att SVT slutar att systematiskt lasa ut vikarier. Enligt Hanna Nyberg vore det den mest effektiva åtgärden för att förbättra arbetsmiljön och minska stressen för SVTs nyhetsjournalister.

Klubben betonar att en inlasning inte betyder en tillsvidaretjänst, bara företrädesrätt till nästa vikariat.

– Vi kräver inte att varenda vikarie ska lasas in. Men vi förväntar oss att SVT i vissa fall ska lasa in vikarier som fungerar väldigt bra och där det finns fortsatta behov. Det skulle spara energi hos personalen, rekryteringspengar och utbildningspengar.

Hanna Nyberg understryker att SVT med 2 100 anställda i dag har sju personer på sin företrädesrättslista.

– Vi pratar om promille.

Är utlasningarna den enda förklaringen till stress hos medarbetarna?
– Nej, vi upplever också att man maxar ut schemat, främst på Riksnyheterna. Företaget lägger scheman som är precis på gränsen till vad avtalet tillåter. Tidigare har det funnits mer luft. Vi har jättefina kompetensutvecklingsluncher på SVT, men folk säger till oss att de inte hinner gå på dem.

SVT Nyheters divisionschef Anne Lagercrantz menar att hon tar situationen med vikariebristen på stort allvar och att det är en fråga både för SVT och övriga mediebranschen:

– Vi har svårt på flera orter att rekrytera vikarier. När jag i veckan träffade företrädare för folkhögskolor berättade de också om ett fortsatt dramatiskt minskat intresse för journalistutbildningar.

Hon anser att man behöver jobba på flera plan och långsiktigt göra yrket mer attraktivt.

– Konkret har vi senaste månaderna gjort ett antal ”överanställningar” och vi undersöker också – i samråd med facken – om vi kan skapa nya ”vikariepooler”. Vi ser också över antalet arbetsuppgifter en enskild medarbetare måste klara och går generellt mot en viss ökad specialisering.

Varför kan ni inte lasa in lite fler, särskilt om detta är kopplat till stress hos medarbetarna?
– Jag tror generellt inte på inlasningar annat än undantagsvis. Jag vill att vi gör aktiva rekryteringar där intresserade söker jobb i öppen konkurrens. Ofta får man som arbetsgivare syn på medarbetare som vill ta ett nytt steg eller på intressanta externa personer. Självklart har en vikarie som jobbat en period och visat upp sig en fördel vid en rekrytering, men inlasning ser jag som en passiv väg till anställning.  

Fler avsnitt