Gå direkt till textinnehållet

Utgivarprotest mot medielag i Ungern

De internationella utgivarorganisationerna WAN-IFRA och ENPA har skrivit ett protestbrev till Ungerns premiärminister. Skälet är ett lagförslag där ett organ som kontrolleras av regeringen ska få makt att utdöma straff till tidningarna.

"Ett steg bakåt och ett hot mot pressfriheten", skrev de två europeiska utgivarorganisationerna WAN-IFRA och ENPA i ett brev till Ungerns regeringschef Viktor Orbán. Lagförslaget som man vänt sig mot syftar till att låta en statligt kontrollerad myndighet utdöma höga bötesstraff för oetiska eller klandervärda artiklar. "Médiatanács" är benämningen på myndigheten. De kritiska utgivarorganisationerna menar att detta organ genom sina möjligheter att påföra höga bötesbelopp eller i värsta fall dra in utgivarlicensen för tidningar, kan kväva den undersökande journalistiken i landet, och att dess beslut kommer att styras av godtycke.

ENPA står för European Newspaper Publishers’ Association, och WAN-IFRA står för World Association of Newspapers and News Publishers (WAN-IFRA).

Fler avsnitt
Fler videos