Gå direkt till textinnehållet

UR NYHETSFLODEN Gränslöst grävande gav skandal

De två redaktionerna bestämde sig för att byta ut konkurrens mot samarbete. Efter sex veckors gemensamt grävande kunde reportrarna rulla upp skandalerna vid landstingstvätteriet i Alingsås.

De två redaktionerna bestämde sig för att byta ut konkurrens mot samarbete. Efter sex veckors gemensamt grävande kunde reportrarna rulla upp skandalerna vid landstingstvätteriet i Alingsås.

GRÄVANDE För ett par månader sen fick reportern Lars-Göran Svensson på Sveriges Radio i Göteborg tips om att tvätteriet i Alingsås hade rejält skitig byk.

Den typen av tips håller de flesta journalister för sig själva. Men Lars-Göran Svensson berättade vad han fått veta för Tomas Lindblom och Magnus Svenungsson på SVTs Västnytt.

Annons Annons

– Jag kände Tomas och Magnus sedan tidigare och visste att jag kunde lita på dem, säger Lars-Göran. Det visade sig att de också hade fått in tips om tvätteriet, men från en helt annan person.

Det blev inledningen på de tre reportrarnas grävprojekt där de till och med bytte källor med varann över redaktionsgränserna.

– Vi som gillar grävjobb hjälper nog varann i högre utsträckning än andra kategorier av journalister. Man är angelägen om att missförhållandena kommer fram, menar Lars-Göran Svensson.

Tvätteriet hade kopplingar även till det område som bevakas av Radio Väst och Radio Sjuhärad så också de redaktionerna involverades. Dels genom att de finansierade vikarier när Lars-Göran Svensson frikopplades för grävjobbet, dels genom att de båda lokalradiostationerna gjorde egna uppföljningar.

Lars-Göran Svensson betecknar själva grävandet som ganska okomplicerat.

– Redan första gången vi var nere på tvätteriet fick vi våra misstankar bekräftade, berättar han. Det var så många papper som saknades, det är knappast möjligt att politiker kan vara på studieresa 14 dar i USA utan att det blir en enda krognota.

Det gemensamma jobbet samordnades och sändes parallellt från de olika redaktionerna under förra veckan. Avslöjandena har gällt att de inblandande politikerna gjort ett 30-tal utlandsresor, besök hos prostituerade, att politiker köpt sprit för värdesaker som hittats i tvätten, en hemlig kassabok med mera.

Storyn innehåller en rad snaskiga detaljer. Men istället för det sedvanliga journalistiska greppet, att slå upp det sensationella, har redaktionerna valt en lägre profil.

– Vi har till exempel inte namngivit vilka politiker som gått till horor eller vem som legat stupfull och kräkts över ett bord under en Parisresa. Går man ut för hårt kan sympatierna lätt hamna på de utpekades sida, säger Thomas Bibin, redaktionschef vid SR Göteborg.

Sveriges Radio i Göteborg har satsat hårt på grävande de senaste åren och avslöjat bland annat en uppmärksammad muthistoria vid Göteborgs lokaltrafik AB. Historien med tvätteriet är ännu ett bevis för att det lönar sig att satsa på grävjobb, anser Thomas Bibin.

Fler avsnitt
Fler videos