Gå direkt till textinnehållet

Upprop för bättre musikbevakning

Representanter från musikföreningar är kritiska till musikbevakningen i svenska medier. De har skickat ut ett upprop för en bredare bevakning av musiklivet.

De nio undertecknarna anser att medierna är alltför fokuserade på vissa musikgenrer medan andra bevakas sporadiskt eller helt lämnas därhän. Kritik riktas mot alla medier: radio, TV, dagspress och veckopress.

Den musik som de tycker saknas i medierna är jazz, folkmusik, visor, körmusik, dragspel och folklig dans. I decennier har de som skrivit under uppropet framfört sitt missnöje. Men de anser att de inte fått gehör gör sin kritik, att det verkar som om medierna inte vill gå i svaromål.

– De sitter i sina egna världar och bevakar så att inga andra genrer kommer in. Det är en maktkamp, säger Peo Österholm, journalist och musiker, och en av dem som skrivit under uppropet.

Annons Annons

Han och de övriga som skriv under uppropet undrar varför journalister med musikansvar är så ovilliga att diskutera musikutbudet.

"Är de genrer vi representerar inte tillräckligt inne ur ett kulturellt perspektiv eller vad? Under alla omständigheter måste en ändring ske", skriver de i sitt upprop

SVTs Kulturnyheterna har gjort ett inslag om uppropet och SRs program Mitt i Musiken planerar att göra ett reportage. Men i tidningsvärlden har det varit tyst.

– Vi skulle tycka det vore bra om man kunde tvinga fram rock- och popjournalisterna ur sina gömslen och be dem förklara sin tystnad, kommentera vårt upprop, och svara på vår kritik, säger Peo Österholm.


Bakom uppropet står:

Peo Österholm, journalist och musiker
Ingela Thalén, ordförande Folkdansringen
Sven Ahlbäck, professor i folkmusik, Kungliga Musikhögskolan
Margareta Mattsson, ordförande Sveriges Spelmäns Riksförbund
Dan Lundberg, chef Svenskt visarkiv
Ulf Dreber, ordförande föreningen Klassisk Jazz
Åke Hellman, ordförande Dragspelsförbundet
Eva Rune, musiker och ordförande Riksföreningen Folkmusik och Dans
Jens Lindgren, fd jazzarkivarie, Svenskt visarkiv

Läs hela uppropet här:

Fler avsnitt
Fler videos