Gå direkt till textinnehållet

Uppdrag granskning utfrågat av KU

På tisdagen var Uppdrag gransknings Lars-Göran Svensson kallad till Konstitutionsutskottet, KU. Ärendet gällde om utbildningsministerns pressekreterare försökt påverka innehållet i ett program.

I september förra året skulle Uppdrag granskning sända ett program som handlade om friskolor, där utbildningsminister Jan Björklund (FP) skulle delta i en debatt som följde på reportaget. Innan sändningen hade reportaget skickats till Björklunds pressekreterare Anders Andrén för att utbildningsministern skulle vara förberedd på vad det handlade om.

Lars-Göran Svensson, som då var ansvarig utgivare för Uppdrag granskning, berättade för KU att han sent på kvällen innan programmet skulle sändas fick ett telefonsamtal från Jan Björklunds pressekreterare där han förde fram krav på att ett inslag där Jan Björklund uttalade sig om friskolor skulle läggas till. Enligt Lars-Göran Svensson gick inte redaktionen med på kraven för att man uppfattade Björklunds uttalande som ett vallöfte, då programmet sändes en vecka innan valet.

– Det var ett försökt till påverkan. Det var därför han ringde mig. Det var ett märkligt samtal, sade Lars-Göran Svensson.

Annons Annons

Ture Skånberg (KD) frågade om kravet från pressekreteraren kränkte redaktionens frihet.

– Fina ord. Ett sådant krav skulle kunna uppfattas på det sättet om det är ett departement som ringer, svarade Lars-Göran Svensson.

Pressekreterarens tilltag anmäldes av riksdagsledamoten Peter Persson (S) till KU eftersom han betraktade det som ett ifrågasättande av den redaktionella självständigheten.

Fler avsnitt
Fler videos