Uppdrag granskning
granskar hat mot kvinnor

5 februari, 2013

SVTs Uppdrag granskning tar i morgon (6 februari) upp hatet mot kvinnor i offentligheten.

Flera kvinnor, bland andra Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg, har vittnat om att de på nätet utsätts för olika sorters hat, hot och sexistiska attacker.

I morgondagen Uppdrag granskning berättar författare Maria Sveland, TV-journalisten Karin Hübinette och skådespelare Andrea Edwards med flera om hur de förföljts och hotats av män.

Uppdrag gransknings redaktion har redan lagt ut material med detaljerade uppläsningar ur hotmejl.

Kommentarer

Det finns 3 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Erik W ons, 2013-02-06 09:30
Begreppsförvirringen är total här. Det är en väsentlig skillnad mellan att någon blir attackerad pga dennes kön och att någon blir attackerad pga dennes politiska åsikter. Vad som granskas i Uppdrag Granskning är inte "Kvinnohat" (hat pga kvinna) utan snarare "Journalisthat" (hat pga åsikter spridda i offentligheten) Grova personangrepp är helt förkastliga och där är den positiva delen av den här debatten. Negativt är dock att man falskeligen skyller det här på kön. Med samma logik skulle alla som kritiserar SD vara manshatare. De flesta SD:are är män, alltså är kritik mot deras åsikter per definition hatet mot männen. Skilj på att attackera personer som är kvinnor och att attackera personer FÖR att de är kvinnor. Mvh Erik, Genusdebatten.se
Inlagt av Cecilia Vaccari ons, 2013-02-06 13:40
@Erik W Jag har inte sett programmet än, men spontant tror jag att skillnaden mellan hat mot journalister och hat mot kvinnliga journalister handlar om att kvinnliga journalister blir sexuellt hotade: "jag ska våldta dig", hora", "slampa", "hoppas du blir våldtagen", etc. Medan manliga journalister inte blir sexuellt hotade (i samma utsträckning). Därav skillanden. Tror jag. Det är en väsentlig skillnad att bli enbart fysiskt hotad och bli sexuellt hotad. Eller vad tror du?
Inlagt av män som hatar k... tors, 2013-02-07 07:49
I Sverige där olaga hot mot kvinnor inte räknas av polisen (lägger ned utredningar med att saken handlar om förtal dvs inte polisens bord) påminner för femtielfte gången att det inte är mycket bevänt med respekt för jämställdheten. Det verkligt allvarliga är att det ingrodda kvinnohatet ständigt förnyat i nya generationer speglar en manlighet gentemot vilken samhället inte ingriper.

Årets groda 2022

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2022 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Julia Nilsson. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies