Gå direkt till textinnehållet

UNTs klubb skriver öppet brev till Juholt om Las

Journalistklubben på Upsala Nya tidning undrar i ett öppet brev till Socialdemokraternas ordförande Håkan Juholt vad han tänker göra åt att arbetsgivare kan använda Las-regeln om "teknisk arbetsbrist" för att säga upp personal som inte accepterar försämrade villkor.

Bakgrunden till det öppna brevet till Håkan Juholt och arbetsmarknadsminister Hillevi Engström är att klubben motsatt sig att Upsala Nya tidning vill säga upp lokala avtal och ta bort den förkortade arbetstid som journalisterna haft utan att kompensera för det.

I det öppna brevet skriver journalistklubben: "På Upsala Nya Tidning (UNT) hotar arbetsgivaren att säga upp alla anställda som inte accepterar kraftigt försämrade arbetsvillkor och längre arbetstider utan lönehöjning. Som stöd för detta hot använder arbetsgivaren så kallad ’teknisk arbetsbrist’ som egentligen var designad att ge företag med svåra ekonomiska problem möjlighet att ta sig ur en krissituation. Nu utnyttjas lagen av välmående företag, som UNT, för att försämra förmåner och villkor för de anställda. Detta kan inte rimligen ha varit lagstiftarens avsikt. Vad avser du att göra åt saken?"

I brevet skriver journalistklubben även: "I ljuset av det hårdnande klimatet på arbetsmarknaden – där trygga anställningar ersatts av visstidskontrakt och anlitande av bemanningsföretag – kan det vara en tidsfråga innan den här typen av hotelser och genomförda massuppsägningar för omregleringar av anställningskontrakt blir allmänt förekommande." 

Annons Annons

I morgon, onsdag, inleds de centrala förhandlingarna mellan Journalistförbundet och Medieföretagen  på UNT, skriver journalistklubben.

Läs hela UNTs journalistklubbs brev här.

 

 

Fler avsnitt
Fler videos