Gå direkt till textinnehållet

UNT direktrapporterar från inställd valborg: ”Nästan spöklikt”

Upsala Nya Tidnings reporter Niklas Skeri direktrapporterar från det inställda sista april-firandet i Uppsala. ”Det som slår en mest är hur tyst det är”, säger han. UNT har satsat på nostalgitripp under årets valborgsfirande i Uppsala.

”Festen är inställd” har varit universitetens och de lokala myndigheternas budskap inför sista april i Uppsala. Och så verkar det också bli, konstaterar Upsala Nya Tidnings reporter Niklas Skeri, som direktrapporterat från tidig morgon för unt.se.

– Jag har mött några studenter som var ute och drack frukostbubbel, men det är otroligt lite folk ute jämfört med hur det brukar vara. Det som slår en mest är hur tyst det är. Jag har direktrapporterat från firandet flera gånger och Uppsala låter otroligt mycket på sista april, det dunkar musik från fönster och parker och studentnationer, men nu är det tyst. Det är nästan spöklikt, säger Niklas Skeri.

Klockan är strax före tio på förmiddagen och han har just kommit ner till Eddaspången över Fyrisån där den traditionella forsränningen brukar starta klockan tio på sista april. Det brukar vara smockfullt med publik längs ån när studenter i bräckliga farkoster försöker ta sig ner för kvarnfallet. I år är forsränningen inställd, precis som det mesta annat på Uppsalas största festdag.

Annons Annons

– Det är inte mycket folk här nu. Jag mötte några studenter som hade planerat att fira tillsammans, nu ska de åka ut och picknicka och ha ett barkbåtsrace i Hågaån i stället, säger Niklas Skeri.

– Jag tycker synd om studenterna – de vill ju bara umgås samtidigt som det finns många som ondgör sig över att de inte respekterar restriktionerna. Men som det ser ut nu verkar studenterna följa uppmaningarna.

Hur känns det att direktrapportera från en inställd fest?
– Jag känner mig fortfarande motiverad. Folk vill ju veta hur det är, och många undrar hur det kommer att bli. Jag tycker mycket om att direktrapportera så här. Det är ett underbart sätt att skildra och ofta är folk väldigt öppna till att medverka. I dag är inget undantag!

– Frågan är hur jag ska klara att hålla liv i direktrapporteringen resten av dagen. Jag har ett par inbokade saker, en digital sillunch med Västmanlands-Dala studentnation, till exempel.

Upsala Nya Tidning satsar på #hemmavalborg och nostalgitripp under sista april, och visar repriser från firandet 2019 på sajten. Man har också slow-tv på unt.se från Ekonomikumparken, en klassisk samlingsplats för studenter på sista april. Den traditionella mösspåtagningen i Carolinabacken klockan 15 är inställd, och UNT uppmanar läsarna att fira på balkongerna i stället, under hashtaggen #allapåbalkongenklockantre.
 

Transparens: Reportern som skrivit denna artikel arbetade på UNT 2001-2011 och är bosatt i Uppsala (och kan bekräfta att det är tyst som en söndag i juli).

Fler avsnitt
Fler videos