Gå direkt till textinnehållet

UG-chefen om bråket i Swedbankmålet: ”En ovan situation – som vi hanterade bra”

Uppdrag gransknings ansvarige utgivare Axel Björklund är förbluffad över att medier återgav kritiken mot Uppdrag gransknings Swedbankavslöjande utan att ta kontakt med redaktionen. ”Många kolleger verkar ha glömt att det är en grundläggande regel inom pressetiken att höra en utpekad part”, säger Axel Björklund till Journalisten.

SVTs Uppdrag granskning hamnade på måndagen i centrum för rättegångsförhandlingen rörande Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen när försvarsadvokaten Per E Samuelson gick till attack mot UGs Swedbankavslöjande. Samuelson påstod i rätten att UGs program innehöll felaktigheter.

I lunchpausen utbröt ett bråk mellan Samuelson och UGs reportrar Axel Gordh Humlesjö och Joakim Dyfvermark inför det samlade pressuppbådet, vilket framgår av bland andra SVTs och SvDs rapportering. Samuelson sade bland annat att Uppdrag granskning ”vilselett hela Sverige” och anklagade reportrarna för att de ”tappat” sin roll när de försvarade sitt program.

”Vad tycker du att vi ska göra när du framför lögner i rätten?” replikerade Axel Gordh Humlesjö.

Annons Annons

På måndagskvällen publicerade SVT en krönika av Uppdrag gransknings ansvarige utgivare Axel Björklund där han beskriver det som att Uppdrag granskning ”smädas” av Per E Samuelson. Ett skäl till att han valde att skriva krönikan var att så få journalister hört av sig för att höra UGs sida av saken.

– Det är förbluffande hur många medier som refererade försvarsadvokatens påståenden om oss utan att ens ta kontakt med oss. Många kolleger verkar ha glömt att det är en grundläggande regel inom pressetiken att höra en utpekad part, säger Axel Björklund till Journalisten.

Vad säger du om bråket mellan era reportrar och försvarsadvokaten utanför rättssalen?
– Det blev en ordväxling där våra medarbetare fick möjlighet att markera införa pressuppbådet att Samuelson kom med felaktiga påståenden om vårt avslöjande i rätten. En försvarsadvokat har i uppdrag att hjälpa sin klient, förstås, men när det sprids osanningar om vår granskning, i rätten och utanför, måste vi också berätta det, annars blir det en konstig ensidighet i rapporteringen. Det var en ovan situation för redaktionen men teamet hanterade det bra på plats. Jag är nöjd.

Åklagaren har lyft fram ert avslöjande under rättegången, vad tänker du om det?
– Det är ovanligt att journalistiska granskningar blir en del av rättsprocessen på det här sättet. Det känns lite surrealistiskt, men konsekvensneutraliteten gäller – vi håller huvudet kallt. Det är alltid glädjande när andra aktörer ser värden i vår demokratiska gärning, om man får uttrycka sig lite svulstigt.

Journalisten har varit i kontakt med Per E Samuelson, som avböjer en intervju.

Fler avsnitt
Fler videos