Gå direkt till textinnehållet

UD kallar upp Bangladeshs ambassadör

Efter Journalistens avslöjande om censur av en journalist inne i Rosenbad kallar nu UD upp Bangladeshs ambassadör.

I onsdags avslöjade Journalisten att bangladeshisk säkerhetstjänst tvingade journalisten Anwar Hossain att radera bilder i sin mobiltelefon inne på Rosenbad under ett statsbesök för två veckor sedan.

Bangladeshs ambassadör Golam Sarwar uppgav på torsdagen för SR Ekot att UD godkände censuren, och att man diskuterat ärendet med den person som var ansvarig för att koordinera pressen, något som UDs kansliråd Patric Nilsson tillbakavisar.

”Det är otroligt viktigt för mig att säga att den uppgiften inte stämmer”, säger Patric Nilsson till Ekot. UD har på grund av uppgiften kallat upp ambassadören för ett möte under fredagen.

Anwar Hossain uppger att personal från UD var närvarande i rummet dit den bangladeshiska säkerhetstjänsten fört honom. De ingrep inte när säkerhetstjänsten tvingade honom att radera bilderna.

Händelsen har väckt starka reaktioner. Karin Hübinette, vice ordförande för Publicistklubben, ifrågasätter i en debattartikel i Expressen UDs agerande, tryckfrihetsexperten Nils Funcke säger till Sveriges Radio att UD borde JO-anmäla sig själva och Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg säger till SR att agerandet kan vara brottsligt.

Fler avsnitt
Fler videos