Gå direkt till textinnehållet

Säkerhetstjänst raderade hans bilder i Rosenbad

Frilansjournalisten Anwar Hossain drev en regimkritisk blogg i hemlandet Bangladesh och tvingades fly till Sverige. När han nyligen deltog vid ett fototillfälle för pressen mellan Bangladesh premiärminister och Stefan Löfven i Rosenbad så fördes han bort av Bangladesh säkerhetstjänst, som också raderade 73 bilder i hans mobiltelefon.

Som Journalisten skrivit tidigare har Migrationsverket beslutat att ge den bangladeshiske journalisten Anwar Hossain politiskt asyl i tre år. Anwar Hossain drev tidigare en regimkritisk blogg i hemlandet, och ansökte om asyl i Sverige 2009 efter att falskeligen ha anklagats för mord i Bangladesh vid två tillfällen. Vid tillfällena då morden begicks befann han sig i Sverige.

Regeringen i hans gamla hemland hyser dock fortfarande agg mot honom enligt Anwar Hossain, vilket visade sig när Stefan Löfven tog emot Bangladeshs premiärminister Sheikh Hasina på Rosenbad den 15-16 juni. I egenskap av frilansjournalist hade Anwar ackreditering till fototillfället men väl på plats började problemen.

– Regeringen är fortfarande arg på mig. Den bangladeshiske säkerhetstjänsten tog mig från pressrummet fast jag var inbjuden till träffen. Jag var där för att skriva om mötet med den svenska statsministern, men de tog min kamera och raderade 73 bilder från min mobiltelefon, säger Anwar Hossain.

Annons Annons

Anwar Hossain berättar hur två personer från Bangladesh säkerhetstjänst förde bort honom från mötesrummet och tog honom till ett annat rum där de höll honom kvar. Samtidigt tog de hans mobiltelefon och raderade bilderna.  

– De frågade vilken tidning jag jobbar för och tog mina uppgifter. Jag ville inte säga mitt namn och vem jag var till dem, men säkerhetstjänsten fick signalen från ambassadören som mycket väl vet vem jag är. Jag hade internationell ackreditering och andra medier, som SR, fick ta bilder med mobil och vanlig kamera, men till mig sa de att de såg min mobil ”som ett vapen”.

Anwar Hossain har väntat med att anmäla händelsen tills han fått svar av UD.

– Jag väntar på svar från Boel Lindbergh (gruppchef vid Utrikesdepartementet, red anm). De ska ta upp frågan om man kan behandla en journalist på det här sättet i Rosenbad.

Boel Lindbergh bekräftar i ett mejl till Journalisten att Anwar Hossain deltog vid fototillfället och att ”bangladeshisk säkerhetspolis agerade på sådant sätt att Anwar kände sig tvingad att radera sina bilder”.

"Vi ser mycket allvarligt på det inträffade och påtalade direkt på plats för den bangladeshiska säkerhetspolisen att svenska regler gäller och att journalisten var i sin fulla rätt att utföra sitt arbete. Vi har även följt upp detta i samtal med företrädare för Bangladesh och påtalat att Sverige ser mycket allvarligt på att man försöker hindra en journalist att utföra sitt arbete. Journalister måste få göra sitt arbete på ett fritt och säkert sätt och rapportera om vilka ämnen de vill. Det är en av grunderna i ett demokratiskt samhälle", skriver Boel Lindbergh.

Fler avsnitt
Fler videos