Gå direkt till textinnehållet

TV4-journalist sågar SCA-avslöjandet

SvD-journalisterna Torbjörn Isacsson och Andreas Cervenkas granskning av SCA gav dem Stora Journalistpriset. I en ny bok av TV4-journalisten Jens B Nordström kallad "Tornstriden" hävdar dock författaren att vissa av uppgifterna som ledde till att flera toppchefer fick gå är falska, rapporterar flera medier. SvD-chefen Fredrik Karén slår tillbaka och ifrågasätter TV4-journalistens källor.

Efter SvD-avslöjandet om SCA fick bland annat topparna Martin Sverker-Löf, Anders Nyrén och Jan Johansson gå och tidningen har vunnit flera journalistpriser. Martin Sverker-Löf har även PO-anmält tidningen som friades av både PO och PON.

Enligt SR är nu TV4-journalisten Jens B Nordström rejält i luven på Cervenka och Isacsson som kallar flera av deras uppgifter falska. I sin bok har Jens B Nordström intervjuat ett stort antal personer med insyn i SCA:s flyg – och representationsverksamhet. 

"Det här är påhitt. Det är falska uppgifter", säger Jens B Nordström till Studio Ett.

”Jag har intervjuat piloter, de som har jobbat med flyget och med jakterna. De underkänner det här, att det är påhitt, på punkt efter punkt”, säger Jens B Nordström till Resumé

Svenska Dagbladets chefredaktör Fredric Karén ger inte mycket för anklagelserna och menar att Jens B Nordströms källor ska betraktas som ”personer i beroendeställning till den tidigare ledningen”. 

”Det som rör SvD är en karbonkopia på Sverker Martin-Löfs PO-anmälan som gjordes mot oss. Där hade vi en skriftväxling i över ett år och sedan blev vi friade ner till minsta kommatecken”, säger Fredrik Karén till Resumé.

”Det finns få incitament att säga ’det var jag som körde planet’ med plånboken eller lyxkockarna. Det är deras levebröd att skjutsa runt direktörerna. Och trovärdigheten i sådana vittnesmål kan starkt ifrågasättas”, fortsätter Karén.

Fler avsnitt
Fler videos