Gå direkt till textinnehållet

TV4 fälls för felaktigt reklamavbrott – igen

Granskningsnämnden fäller TV4 för att de under en humorshow med Jonas Gardell bröt för reklam mitt i ett skämt. Nämnden ansöker om böter på 50 000 kronor – och eftersom programföretaget fällts för liknande avbrott flera gånger kan boten bli högre nästa gång, aviserar nämnden.

När TV4 i januari sände Queen of fucking everything, en scenshow av Jonas Gardell, bröt man för reklam efter att komikern hade börjat berätta ett skämt om sin partner. Efter avbrottet upprepades den sista meningen som komikern sagt innan avbrottet, och han berättade samma skämt från början.

TV4 menar att de i samarbete med upphovsmannen hade kortat ned showen för att passa tv. Klippet gjordes i avsikt att hålla tittaren på sträckbänken, att längta efter fortsättningen och därmed få full effekt av slutklämmen, skriver företaget.

TV4 justerade senare avbrottet till den kommande reprisen, efter att tittare hade hört av sig. 

Annons Annons

Granskningsnämnden konstaterar att annonsavbrottet placerades på ett sådant sätt att det avbröt komikerns skämt. Sändningen strider därför mot bestämmelsen om när program får avbrytas av annonsering.

Granskningsnämnden ansöker hos förvaltningsrätten om att TV4 AB ska betala en särskild avgift om 50 000 kronor för detta.

Journalisten har tidigare berättat om andra TV4-fällningar av samma slag här och här. Nu överväger nämnden att ansöka om en högre särskild avgift, om de bryter mot bestämmelsen igen. 

”Detta mot bakgrund av att bolaget fällts av nämnden för felaktigt inplacerade annonsavbrott vid upprepade tillfällen”, skriver de.

Fler avsnitt
Fler videos