Gå direkt till textinnehållet

TV-serie om folkgrupp anklagas för förfalskning

En TV-serie om en folkgrupp i Amazonas, som sänts i BBC och Travel Channel, anklagas för att ha "fejkat" vissa scener och medvetet ha förfalskat översättningar för att framställa folkgruppen som sexfixerade vildar.

TV-serien Mark & Olly: Living with the Machigenga, handlar om Mark Anstice och Olly Steeds resa till den avlägsna stammen machigenga i Amazonas djungel.

TV-serien har anklagats för att var "iscensatt, falsk, fabricerad och förvanskad" av antropologen Glenn Shepard och Ron Snell. Glenn Shepard har arbetat med folkgruppen i 25 år och talar deras språk, Ron Snell växte upp med stammen som son till en missionär.

"Jag undrar varifrån TV-serien fått sin inspiration. Borat, är vad jag kommer att tänka på, säger Glenn Shepard till guardian.co.uk.

BBC Worldwide säger att de har köpte serien från Fremantle Media och att de inte har några planer på att sända den igen.  

Fremantle Media Enterprises, som distribuerat TV-serien, säger att programmen gjordes av Cicada Productions. En talesman för Cicada Productions säger i sin tur att företaget inte känner till anklagelser och vill inte ge några kommentarer.

Survival International, en människorättsorganisation som uppmärksammade manipulationen i TV-serien, säger att det är ett "deprimerande exempel" på hur ursprungsbefolkningar porträtteras i TV.

Fler avsnitt
Fler videos