Gå direkt till textinnehållet

Turkisk polis torterade och hotade döda journalister

Upprepade hot om att skjutas, våld och förolämpningar. Det vittnar fyra turkiska journalister om. Deras brott? De råkade befinna sig nära bombexplosionen i Diyarbakir den 10 augusti.

På det turkiska journalistförbundet Disk Basin-Is sajt berättar de fyra journalisterna: Hasan Akbaş, Fırat Topal och Serpil Berk från tidningen Evrensel samt Reutersfrilansen Sertaç Kayar, om hur de befann sig på ett kafé i närheten när bilbomben smällde. De begav sig till platsen och dokumenterade förödelsen och skickade bilder till sina redaktioner. Kort efteråt togs de av polis och fördes vidare till förhör. De hölls gripna i tre dygn, och berättar om både fysiskt och psykiskt polisvåld. Journalisterna tvingades bland annat ligga stilla på golvet med ansiktet neråt under lång tid.

”Vi genomgick åtta timmars tortyr (…) med händerna i handfängsel bakom ryggen och en polis som oavbrutet skrek 'Skjut alla som lyfter på huvudet'. (…) När handfängslet togs av kunde jag inte röra på handlederna. Jag hade blåmärken som hade varit lila men nu svarta", berättar till exempel reportern Hasan Akbaş.

Läs hela deras vittnesmål här.

Fler avsnitt
Fler videos