Turkisk journalist fråntas
juridiskt föräldraskap

19 maj, 2016

Den turkiska journalisten Arzu Yıldız döms till 20 månaders fängelse och fråntas samtidigt det juridiska föräldraskapet för sina två barn.

The Guardian rapporterar om domen mot Arzu Yıldız. Hon stämdes av staten efter att ha rapporterat från en rättegång där fyra åklagare stått åtalade för att ha beordrat en eftersökning av lastbilar tillhörande den turkiska säkerhetstjänsten på väg till Syrien. Frågan är mycket känslig för president Erdogan. Journalisten har tidigare rapporterat om domen mot dagstidningen Cumhuriyets chefredaktör Can Dündar och hans kollega Erdem Gül, åtalade efter att ha avslöjat hur den turkiska säkerhetstjänsten hjälpt till att leverera vapen till radikala islamister i Syrien.

Att Arzu Yıldız enligt domen ska fråntas det juridiska föräldraskapet innebär att hon till exempel inte kan skriva in sina barn i en skola, öppna bankkonton i deras namn eller resa utomlands med dem själv, skriver The Guardian. Enligt Yıldız advokat är denna del av domen att betrakta som en hämnd från domstolens sida, eftersom paragrafen om fråntaget föräldraskap hos fängelsedömda visserligen finns i den turkiska brottsbalken men sällan tillämpas.

Taggar: Turkiet

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies