Gå direkt till textinnehållet

Fängelsedom mot turkiska journalister

En journalist skottskadades vid ett mordförsök mot dagstidningen Cumhuriyets chefredaktör Can Dündar utanför en domstol i Istanbul, där Can Dündar och hans kollega Erdem Gül några timmar senare dömdes till fängelse för att ha röjt statshemligheter.

I fredags dömdes turkiska chefredaktören Can Dündar till fem år och tio månader i fängelse i en domstol i Istanbul. Hans kollega Erdem Gül, chef för Cumhuriyets Ankararedaktion, dömdes till fem års fängelse. Åtalet väcktes i december rörande Cumhuriyets avslöjande förra året att Turkiet sänt vapen till islamistiska rebeller i Syrien, vilket Journalisten berättat om.

Can Dündar och Erdem Gül uppger att de kommer att överklaga domen, som fördöms av internationella människorätts- och pressfrihetsorganisationer, bland dem Amnesty International och Committee to Protect Journalists.

I en paus i rättegången försökte en pistolbeväpnad man att skjuta Can Dündar, som undkom oskadd, rapporterar bland andra BBC. En journalist på TV-kanalen NTV träffades i benet av en av kulorna och blev lättare skadad. Attentatspersonen övermannades av Can Dündars hustru och av hans advokat, innan polisen kunde gripa honom. Mannen ska ha kallat Can Dündar för en landsförrädare innan han sköt.

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos