TT-klubben röstar om nye chefen

9 september, 1999

Journalistklubben på TT planerar en förtroendeomröstning om den nyutnämnde redaktionschefen Leif Svensson. Han var tidigare inrikeschef.
– Vi behöver en tydlig journalistisk chef och publicist som kan matcha VDn, säger Lars Larsson, ordförande i journalistklubben.

Journalistklubben på TT planerar en förtroendeomröstning om den nyutnämnde redaktionschefen Leif Svensson. Han var tidigare inrikeschef.

– Vi behöver en tydlig journalistisk chef och publicist som kan matcha VDn, säger Lars Larsson, ordförande i journalistklubben.

Leif Svensson säger till Journalisten att han inte har någon kommentar till klubbens planer.

Journalisterna anser att Leif Svensson är en kompetent nyhetschef men att den nya bantade organisationen kräver en starkare person i ledningen.

Vid de centrala förhandlingarna om organisationen uttryckte klubben sin tvekan över valet av Svensson som redaktionschef men ägarna förklarade att han hade deras fulla förtroende.

Att arrangera en förtroendeomröstning är ett drastiskt steg.

– Vi har noga övervägt frågan om en förtroendeomröstning och beslutat oss för att genomföra den. Då får vi se hur stort stöd han har på redaktionen. Men tidpunkten är ännu inte bestämd, säger Lars Larsson.

Parallellt med att en ny organisation genomförs på TT, där många tvingas lämna jobbet, har TTs ägare köpt nyhetsbyrån Avisa.

– Det känns lite kluvet med tanke på vad vi går igenom, säger Lars Larsson. Mycket av det Avisa erbjuder har vi på TT tidigare försökt göra i egen regi. Men samtidigt innebär köpet av Avisa att TT blir en mer komplett byrå.

Avisa är landets tredje nyhetsbyrå och har 28 anställda. Byrån har ett 80-tal kunder, i huvudsak inom dagspressen.

Den producerar bland annat radio- och TV-tablåer, feature- och nöjesmaterial, trav och tips samt in- och utrikessidor baserade på TT-telegram. Avisa har sedan flera år ett nära samarbete med TT.

– Grovt uttryckt kan man väl säga att TT ska syssla med nyhetsförmedling och Avisa med allt där utöver, säger Lars Larsson.

Avisa kommer efter köpet att drivas vidare som ett självständigt systerbolag till TT.

– TT och Avisa har haft ett gott samarbete under flera år och kompletterar varandra i produkter och tjänster. När TT nu renodlar sin nyhetstjänst är det ett naturligt steg att närma sig Avisa, kommenterar Sune Lundh, styrelseordförande i Avisa Centralredaktion. Vi ser TT som en garant när det gäller kvaliteten och servicegraden på Avisas tjänster.

När TT Intressenter tog över nyhetsbyrån i våras framhölls att målet skulle vara att TT skulle förbli en nationell nyhetsbyrå och att den publicistiska kvaliteten skulle säkras.

I den nya organisationen finns till exempel nästan ingen bemanning kvar i Norrland. TT-medarbetarna, och andra kollegor, oroar sig för hur TT ska kunna bibehålla kvaliteten och klara bevakningen av riksnyheter och myndigheter. De vill inte fortsättningsvis ägna sig åt att skriva om pressmeddelanden och citera andra nyhetskällor.

En av styrelseledamöterna i TT Intressenter är chefredaktör Robert Rosén på norrländska Gefle Dagblad.

– Jag kan inte kommentera nerdragningarna. Vi i styrelsen har angett ramar och mål och om dem råder ingen oenighet. Sedan är det upp till VDn att klara av det. Vi har ännu inte fått någon avrapportering, det får vi på nästa styrelsemöte.

– Så mycket kan jag säga att det behöver inte ligga någon motsättning mellan bemanning och kvalitet.

Stämningen på TT är fortfarande tryckt och olustig efter den behandling som de som ska lämna byrån utsatts för. De flesta som ledningen inte vill ha kvar har nu sagt ja till det höjda budet. Ett fåtal kommer att jobba kvar i den så kallade resurspoolen.

De som tvingas gå är både män och kvinnor. Åldrarna varierar från den yngsta som är lite över 30 år till den äldsta som har fyllt 55.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies