Tryckerimålet avgjort

22 december, 2015

Högsta domstolen slår fast att tryckerierna ska betala tillbaka momsen till sina kunder när de i dag kom med sitt avgörande i målet mellan Norstedts och Medierummet. Domen kan drabba Stampen hårt, men koncernchef Martin Alsander tonar ned farhågorna för vad domslutet kan få för effekt.

Nu har Högsta domstolens avgörande i målet mellan Norstedts och tryckeriföretaget Medierummet om tryckerimomsen kommit. Domstolen slår fast att det inte finns några skäl för tryckeriet att slippa undan att betala tillbaka momsen till sina kunder.

Sammanlagt handlar det om 3,1 miljarder kronor som Skatteverket betalade ut till tryckerierna mellan åren 2004 och 2007. HD anser alltså att det inte spelar någon roll hur lång tid som förflutit.

För tryckerierna innebär avgörandet ett stort bakslag. Stampen-ägda VTAB kan till exempel komma att drabbas hårt då domen innebär att de kan tvingas betala tillbaka över 300 miljoner kronor till sina kunder under de kommande åren.

Men Stampens koncernchef Martin Alsander tonar ner farhågorna för vilka effekter HDs avgörande kan få för Stampen, i ett pressmeddelande.

”Vi har tidigare tagit höjd i balansräkningen och nu ska vi sätta oss in i domen och reda ut exakt vad den innebär för Stampen och hantera läget i dialog med Skatteverket och varje enskild kund”, säger Martin Alsander i pressmeddelandet och fortsätter:

”Vårt ekonomiska läge har inte förändrats alls efter dagens besked. Det här utslaget kan naturligtvis försvåra för oss att fortsätta omställningen i den takt vi önskar, men samtidigt är det bra att frågetecknen kring momsen kan rätas ut då ökad klarhet i momsfrågan kan påverka de refinansieringsdiskussioner vi för positivt.”

Journalisten har tidigare skrivit om tryckerimomsen. 

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Örjan Torpe tis, 2015-12-22 13:57
Det här visar att vi har definitivt blivit en bananrepublik. I det här fallet så är det skatteverket som har beviljat återbetalning av tryckerimoms. Skatteverket fattar beslut, att momsskattesatsen skall ändras utifrån en EU-dom som skatteverket tolkar till den momsbetalande företagets fördel. Då överprövar skatteverket sina egna beslut och kräver att momskedjan i efterskott skall anpassas till den nya momssatsen, för att det har blivit dyrt för staten. Observera att leverantören som har betalat momsen (ingående) får tillbaka den moms han har betalat till kunden efter den skattesats som gällde då 25%. Skatteverket krävde leverantören på mellanskillnaden och nu ska den som har fått tillbaka utgående moms betala mellanskillnaden till leverantören. En ny rättsordning har skapats, det spelar heller ingen roll att lång tid förflutit. Om skatteverket fattar beslut som rör en part och som indirekt berör en annan får den indirekta och den parten ta ansvar för skatteverkets ställningstagande, om det blir dyrt för staten vill säga. En ny rättsordning har skapats

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies