Gå direkt till textinnehållet

Trots toalettpappersavslöjande: Watch Medier förnekar svenskt intåg

Mediebevakaren Anders Malmsten hittade ett anställningsavtal som pekar mot att Watch Medier är på väg till Sverige på en toalett – och publicerade det i sitt nyhetsbrev. Men Watch Mediers chefredaktör förnekar expansionsplanerna. ”Jag är förvånad över att de lämnar vidare vad de anser vara sekretessbelagda papper, utan bemötande. Är inte det oetiskt?”, skriver han till Journalisten.

Danska Watch Medier, som ägs av JP/Politiken, driver flera nyhetssajter som är kraftigt nischade inom olika områden, som finans och sjukvård. De finns också i Norge och Tyskland och rykten florerar om att en svensk sajt ska vara på gång. Journalisten har tidigare fått uppgifter om att en sajt med fokus på finansbranschen ska vara på intåg till Sverige.

Spekulationerna tog än mer fart efter att mediekännaren Anders Malmsten i sitt nyhetsbrev Malmsten om medier berättat om ett kontrakt han hittat på en toalett under Dagens industris event Media Summit i tisdags.

– Jag gick in på toaletten under kaffepausen och då såg jag att det låg en fyra ihophäftade papper på en hylla precis ovanför där man spolar. Så jag tror helt enkelt att den här mannen, vilket det rimligtvis är eftersom det var herrtoaletten, fått dokumentet, gått in och läst det där och sen lagt det ovanför toan, spolat, tvättat händerna och gått ut och glömt pappret, säger han.

Annons Annons

Ägaren JP/Politikens chefredaktör Stig Ørskov var en av talarna på eventet, och Anders Malmsten tror att han passat på att förhandla med någon som kan leda den svenska expansionen nu när han var i Sverige.

Det finns inget namn och ingen lön angivet i kontraktet, men det framkommer att det rör sig om en tjänst som redaktör för Watch Media i Sverige. Det framkommer också att det inte kommer att finnas något kollektivavtal för tjänsten.

Hur kan du vara säker på att det är äkta?

– Jag har läst igenom det och det är inget konstigt i det – det är ett helt vanligt kontrakt. Det skulle vara ett jättejobb att förfalska det – och frågan är varför någon skulle vilja göra det. Det är inte en sån jättenyhet att det väcker den typen av frågetecken, säger Anders Malmsten.

Han tycker att det vore logiskt för Watch Medier att etablera sig i Sverige.

– Jag är förvånad över att de inte redan har kommit till Sverige, eller att någon här har gjort samma sak som de gör fast här. Det är en jättebra journalistisk produkt, men det är en rätt enkel konstruktion som går att kopiera, säger Anders Malmsten.

Han tror att Dagens industri ligger närmast till hands att drabbas om bolaget skulle expandera i Sverige. Dagens Industri erbjuder i dag liknande nischade nyhetstjänster som Watch medier gör.

I ett mejl tillbakavisar Watch Mediers chefredaktör och vd Anders Heering att de är på väg in på den svenska mediemarknaden.

”Sverige är en marknad som vi har hållit ett öga på i flera år, precis som vi kontinuerligt utforskar möjligheter på andra marknader. Det har vi aldrig dolt. Just nu har vi dock händerna fulla i Danmark, Norge och Tyskland”, skriver han.

Han ställer sig också frågande till att Anders Malmsten valt att publicera uppgifterna från anställningsavtalet, och att Dagens Media vidarebefordrat uppgifterna, utan att de fått möjlighet att bemöta.

”Är inte det oetiskt?”, frågar han sig.

Anders Malmsten tycker att Watch Medier visst har fått möjlighet att bemöta. Under tisdagens Media Summit berättade han för Expressens tidigare chefredaktör Thomas Mattsson, som var konferencier, om sitt fynd. Thomas Mattsson frågade då från publiken vem det var som tappat bort sitt kontrakt och erbjöd denne att kliva fram och berätta om planerna.

– Det var ingen som gav sig till känna då, och inte heller efteråt kom någon fram och sa att det inte stämde, så jag tycker man kan säga att det har getts möjlighet att bemöta och dementera, säger Anders Malmsten.

Anders Malmsten håller fast vid att kontraktet pekar mot att Watch Medier snart kommer till Sverige.

– Sen kanske det här gör att den som glömt kontraktet inte får jobbet, vilket kan försena processen. Men det är uppenbart att de jobbar på saken, och att de jobbar med det mer än vad de vill ge sken av, säger han.

Fler avsnitt
Fler videos