Gå direkt till textinnehållet

Tre fotografer prisas av Arbetets museum

Hannah Modigh, Martin Bogren och Magnus Wennman får Arbetets museums fotopris för insatser inom området den dokumentära bilden. De tilldelas vardera 20 000 kronor.

Det är elfte året i rad som Arbetets museum delar ut fotopriset.

Hannah Modigh, frilans, får priset för din dokumentära skildring av livet i ett mindre amerikanskt gruvsamhälle, där framtidstron för länge sedan malts ner i hopplöshetens schakt. "Med sin kamera fångar hon ett pastellskimrande vardagsliv och förenar det egna briljanta hantverket med etisk hållning och ett starkt socialt engagemang. Något som tillsammans gör prisbelönta ’Hillbilly Heroin, Honey’ till ett lysande samhällsporträtt", skriver juryn.

Martin Bogren, frilans, får priset för att han "hittar fram till både glädjen och det magiskt drömska i sitt fotograferande. Han rör sig med en koncentrerad kraft och med stor värme i en dokumentär tradition utan gränser. I boken ’Ocean’ fångar han stunden när några indiska män för första gången möter havet i lekfull glädje och i projektet ’Lowlands’ skapar han en svartvit lyster runt sin egen skånska hemby".

Magnus Wennman, Aftonbladet, tilldelas priset "för att han ser bilden i ögonblicket. Som en av landets mest mångsidiga, kreativa och ledande pressfotografer rör han sig från storpolitikens krishärdar via sportens arenor till den svenska tantens lilla värld. Allt fångat med stor respekt och ödmjukhet, där varje bild blir till en visuell upplevelse och stor dokumentärfotografi med lång livskraft utöver det vanliga".

Priserna delas ut vid ett seminarium på Arbetets museum i Norrköping den 25 oktober.

 

Fler avsnitt
Fler videos