Gå direkt till textinnehållet

Toplessbilderna bara ett exempel Se&Hör tänjer på gränserna

Se&Hörs journalistik har blivit betydligt mer hårdför i och med att Tua Lundström tillträdde som chefredaktör för snart ett år sedan. Eva Dahlgren och toplessbilderna är bara ett exempel. Ett par tidigare medarbetare anklagar Tua Lundström för att ha infört en mycket oetisk journalistik på Se&Hör.

Toplessbilderna bara ett exempel Se&Hör tänjer på gränserna

Se&Hörs journalistik har blivit betydligt mer hårdför i och med att Tua Lundström tillträdde som chefredaktör för snart ett år sedan. Eva Dahlgren och toplessbilderna är bara ett exempel. Ett par tidigare medarbetare anklagar Tua Lundström för att ha infört en mycket oetisk journalistik på Se&Hör.

Jan Törnqvist, före detta redigerare på Se&Hör, säger att han fick order av Tua Lundström att skriva fejkade insändare.

– Jag sa att vi inte kan skriva lögner. Men hennes attityd var att upplagan är viktigare, påstår Jan Törnqvist.

Han berättar om en spalt dit läsarna kunde skriva för att risa och rosa kändisar.

– Men ingen hörde av sig. Tua Lundström sa då åt mig att dikta ihop insändare. När jag protesterade fick jag höra att jag var illojal.

Jan Törnqvist ger ytterligare ett exempel på hur journalistiken försämrades.

– En gång skrev vi på omslaget: ”Eva Dahlgrens heta natt med såpastjärnan”. I själva verket hade Eva Dahlgren suttit vid samma bardisk som någon i Rederiet utan att ens prata med honom.

– Med hänsyn till Jan Törnqvist som jag sparkade vill jag inte kommentera detta, säger Tua Lundström.

Petra Lindell var tidigare redaktionssekreterare på Se&Hör. Hon sade upp sig för att hon inte längre kunde stå för den journalistik Tua Lundström drev.

En gång planerades en artikel om att Jonas Gardell och Mark Levengood gjort slut.

– Genom gemensamma bekanta visste jag att det inte var sant, berättar Petra Lindell. Jag berättade det för Tua som sa: vi kör det ändå. De får dementera i nästa nummer.

Enligt uppgift planerade Tua Lundström att avslöja en känd artist som homosexuell, trots att han inte gett sitt medgivande. Inom redaktioner förekom protester men Tua Lundström meddelade att hon ändå tänkte publicera. Till slut stoppades hon av tidningens advokat. Uppgifterna bekräftas av Petra Lindell.

– Fullkomligt osant. Jag skulle aldrig drömma om att avslöja att någon är homosexuell, kommenterar Tua Lundström.

Här är fler exempel ur Se&Hör under Tua Lundströms tid som ansvarig utgivare:

l”Eva&Efva gör Adoptionsresa till Thailand. Eva vill stilla sin intensiva längtan efter barn”. Tidningen hade inte ens talat med de inblandade. Eva Dahlgren skrev i sin PO-anmälan att hon genom artikeln anklagades för brott eftersom det är olagligt för homosexuella i Sverige att adoptera barn. Se&Hör svarade att Eva Dahlgren i sångtexter tagit upp sin längtan efter barn och att artikeln hade en trevlig ton. Enligt PON hade Se&Hör grovt brutit mot god publicistisk sed.

l”Jag är rädd för mördaren – min egen son!” En kvinna i Jämtland hade intervjuas om att hennes son mördat sin lillasyster. Mamman hade accepterat intervjun på villkor att hennes identitet inte avslöjades. Se&Hör publicerade namn och bild på mamman och sonen.

Se&Hör svarade att intervjun gjorts av en frilans och att man inte känt till att mamman ville vara anonym. PON ansåg att Se&Hör, om man visat normal aktsamhet, skulle ha kontrollerat namnfrågan. Tidningen fälldes för att grovt ha brutit mot publicistisk sed.

l”Jonas Gardell i tårar. Mark har hittat en ny”. Levengood/Gardell PO-anmälde artikeln och uppgav att allt var lögn. Enligt tidningen hade det inte gått att nå paret för en kommentar. Gardell/Levengood svarade att de aldrig blivit kontaktade. PON ansåg att Se&Hör grovt brutit mot god publicistisk sed.

Mer ur Se&Hör:

I höstas avslöjade tidningen att Lill-Babs blivit tillsammans med en betydligt yngre musiker. Uppgiften var fel. I juli i fjol påstods Pernilla Wahlgren vara gravid. Fel igen.

Nyligen hade Se&Hör ett helt uppslag med smygtagna bilder på Agnetha Fältskog på väg till sin soptunna. Hela artikeln handlade om hur det gick till när hon kastade avfall i soptunnan.

I våras skrev Se&Hör på löpet: ”Victoria med barn”. I tidningen fanns en bild på kronprinsessan Victoria tillsammans med några barn.

– Det var en fiffig dragning på ett löp, tycker Tua Lundström.

Se&Hör publicerade flera år gamla nakenbilder på Victoria Lagerström, före detta Fröken Sverige.

– Det var genrebilder för att illustrera sensualism som jag tagit långt innan Victoria blev Fröken Sverige, berättar fotografen Denny Lorentzen. Se&Hör publicerade de mest vågade bilderna, det blev väldigt grovt och Victoria tog väldigt illa vid sig.

Journalisterna vid Allerkoncernen, där Se&Hör ingår, kräver nu att övertrampen upphör. Ledningen för Allers Förlag fick i måndags ett protestbrev från journalister vid tio av förlagets tidningar, bland annat Hänt Extra och Svensk Damtidning.

De skriver att de reagerat med avsky inför toplessbilderna på Eva Dahlgren. Journalisterna kräver att Allers ledning ”omedelbart och kraftfullt agerar för att få slut den här typen av så kallad journalistik som Se&Hör bedriver”.

Själv blev Tua Lundström mycket upprörd när Robert Aschberg i höstas jagade henne med ett TV-team för att göra ett program om henne.

– Tua Lundström får känna på vad hon utsätter andra för, förklarade sig då Robert Aschberg. Sen Tua Lundström kom till Se&Hör har tidningen blivit allt värre. Allt handlar om att tidningens danska ägare vill tjäna mer pengar.

Enligt Resumé går Se&Hör back med minst 25 miljoner kronor i år. Under 1998 sjönk upplagan med 8 700 ex till 114 300.

– Men första halvåret i år har upplagan stigit till 132 000 ex, uppger Tua Lundström.

Fler videos
Fler avsnitt