Gå direkt till textinnehållet

Tintin fyller 70

SERIER Så har han fyllt 70 år, världens sannolikt mest berömde reporter. och han jagar oförtrutet vidare i jakten på det stora scoopet…

SERIER Så har han fyllt 70 år, världens sannolikt mest berömde reporter. och han jagar oförtrutet vidare i jakten på det stora scoopet…

Det var den 10 januari 1929 som belgaren Georges Remi, alias Hergé, publicerade serien om Tintin för första gången. Det skedde i barntidningen ”Le Petit Vingtiéme” och serien var redan från början en politiskt laddad underhållning.

Kritiken riktiades mot det unga Sovjetunionen och den diktatoriska kommunismens framfart i Östeuropa.

Tintin blev snabbt populär – i hemlandet Belgien förstås, men också i övriga Västeuropa och snart också i andra delar av världen. Och det är också mest ute i världen den blonde reportern vistats under sina 70 år som journalist. Någon har räknat ut att han bara i ett enda av de sammanlagt 24 äventyr skaparen Hergé skildrar, vistas på en tidningsredaktion.

Tintin är och förblir den resande utrikesreportern, eller ”världsreporter nummer ett” som han omtalas som. Långt från vaktlistor och bantade budgetar kan Tintin söka gåtornas svar, alltid i sällskap med hunden Milou, detektivbröderna Dupond & Dupont, den bakfulle kapten Haddock och disträe professor Kalkyl.

Men Tintin är inte den ende tecknade reportern som drabbat oss. Redan nio år efter sin egen födelse uppstår Clark Kent, alias Stålmannen. Därfter har figurer som Duke (efter machoreportern Hunter S Thompson), Allan Falk och Mike Nomad med flera konkurrerat om läsarnas gunst.

Gemensamt för samtliga tecknade journalister är att yrkena gett skaparna en god utgångspunkt för äventyr och spänning. Som sagt, vaktskift och rutinuppdrag är inte särskilt framträdande i serierna.

På så vis är de romantiska serietecknade reportrarna, inklusive Tintin, i gott sällskap med den bild många har av skjutglada, undersökande journalister.

Saken är bara den att få av oss andra, klarar ens hälften av antalet år i yrket…

Bra Tintin-sajter:

http://www.tintin.be

http://www.du.edu/~tomills/tintin.html

Fler videos
Fler avsnitt