Gå direkt till textinnehållet

”Tingsrättens beslut är besynnerligt”

Samhällsmagasinet Avsnitts ansvariga utgivare Martin Tunström är kritisk till att tingsrätten inte häver polisens beslag av en reporters dator och telefon. ”Hans källor är tidskriftens källor.”

”Vi anser att tingsrättens beslut är besynnerligt”, skriver utgivaren Martin Tunström i ett mejl till Journalisten.

Som Journalisten rapporterat delgavs en redaktionsmedarbetare på Samhällsmagasinet Avsnitt nyligen misstanke om olaga förföljelse. I samband med hämtning till förhör togs journalistens mobiltelefon och dator i beslag av polisen. Tidskriften begärde att tingsrätten skulle häva beslaget med hänvisning till källskyddet. Men tingsrätten avslog begäran, med hänvisning till att det inte är ansvarig utgivare eller tidskriften som har drabbats av beslaget, utan journalisten som äger mobilen och datorn.

Avsnitts utgivare Martin Tunström pekar på att reportern vars telefon och dator beslagtagits är redaktionsmedarbetare: ”Hans källor är tidskriftens källor.”

Annons Annons

Samhällsmagasinet Avsnitt har ingen redaktionslokal eller redaktionsdator, utan skribenterna använder sin egen utrustning för att framställa tidskriften och för att lägga ut material på dess webbplatser. Inloggningsuppgifter bör finnas lagrade på reportrarnas utrustning, påpekar Tunström.

”Att under sådana förhållanden mena att tidskriften och dess ägare inte har drabbats av beslaget, bara för att vi inte äger den beslagtagna egendomen, framstår för oss som konstlat.”

Han lyfter att Dagens Nyheter i en dom från 2015 ansågs drabbade av beslaget av en fotografs minneskort.

”Vår förhoppning är att hovrätten medger oss talerätt i tingsrätten. I själva sakfrågan finns det lokala avgöranden som talar till vår fördel”, skriver Tunström, och hänvisar till en hovrättsdom som 2015 upphävde beslaget av den mördade Folkbladet-journalisten Elin Falks dator och telefon.

Samhällsmagasinet Avsnitt är en grundlagsskyddad nättidning som granskar bland annat myndigheters tillämpning av offentlighetsprincipen och behandlar även nazistisk och högerextrem brottslighet. På journalistens mobil och dator finns namn på uppgiftslämnare som har källskydd.

Fler avsnitt
Fler videos